| 2024. május. 23. | 2 perc olvasás

Az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár

Az obezitás olyan kóros állapot, amely veszélyezteti az egészséget, és sokszorosára növeli több súlyos, krónikus betegség kialakulásának esélyét. Megelőzéssel és időben történő kezeléssel azonban az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük.

Hazánkban a felnőtt lakosság közel kétharmada, illetve minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. A krónikus állapot hátterében csak mintegy 15 százalékban áll valamilyen elsődleges, többnyire endokrin eredetű betegség. Sokkal nagyobb arányban, mintegy 85-90 százalékban életmódbeli okokra, a helytelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

Az obezitást a WHO a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémája közé sorolja, Európában május 22-én külön világnap figyelmeztet kockázataira és a megelőzés fontosságára.

Az elhízás elleni világnap alkalmából a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetében is prevenciós programot szerveztek. A kórház szakemberei szűrővizsgálatokkal, dietétikai és mozgásterápiás tanácsadással, valamint erdei tornával várták az érdeklődőket.

A túlsúlyt nem tekinthetjük pusztán esztétikai problémának, hiszen az elhízás gyakran társul szív- és érrendszeri betegségekkel, növeli a stroke kockázatát, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes mozgásszervi betegségek kialakulásának esélyét. Továbbá okozati tényezője lehet a daganatos betegségeknek is. A túlsúly és az elhízás a várható élettartamot akár 3-10 évvel is csökkentheti

– hangsúlyozta a rendezvényen dr. Bakai Judit, a II-es számú Kardiológiai Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa.

Megelőzéssel és időben történő kezeléssel az elhízottak egészségét és életminőségét hosszú távon is megőrizhetjük.

A Soproni Gyógyközpont elhízás világnapi rendezvényén is a prevenció fontosságára irányították rá a figyelmet. Az érdeklődők a tápláltsági állapotfelmérést követően egyénre szabott étrendi tanácsokat és mozgásterápiás javaslatokat kaptak a kórház szakembereitől. A szűrővizsgálatokon résztvevők ellenőrizhették vérzsír, vércukor és vérnyomás értékeiket.

Az étrendi tanácsadás során a kórház dietetikusai hangsúlyozták, hogy a testsúly normalizálásához mindig figyelembe kell venni a szervezet egyéni kalóriaigényét, tápláltsági állapotát, és ennek megfelelően kell a zsírban és szénhidrátokban szegény, ellenben rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet összeállítani.

Az egészséges testsúly elérésében a rendszeres, mindennapjainkba beépülő testmozgásnak ugyanakkora szerepe van, mint az étkezésnek. A WHO ajánlása szerint egy gyermekeknek naponta minimum 1 óra, a felnőtteknek pedig legalább heti 150 perc aktív mozgás ajánlott.

A Soproni Gyógyközpont rendezvénye is aktív testmozgással zárult: gyógytornászok vezetésével és a Soproni Gyalogló Klub tagjainak részvételével közös erdei tornára invitálták az érdeklődőket.

 

 

Képek forrása: Soproni Gyógyközpont

Legnépszerűbb cikkek