| 2020. március. 29. | 1 perc olvasás

Az első magyar szépségkirálynő választás krónikája

Tudtad, hogy az első magyar szépségkirálynő választást 1929. január 6-án rendezték meg, melynek győzteseként Miss Hungária a keszthelyi Simon Böske lett?

Böske megválasztását nem kisebb személyiség, mint Márai Sándor, kommentálta a Színházi Élet hasábjain: „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?”


Forrás: internet

Még ugyanabban az esztendőben, Párizsban Miss Európává választották tizenhat ország szépe közül. Böske a franciaországi vendégszereplése után, március 13-án érkezett meg Budapestre, a Keleti pályaudvarra, ahol hatalmas tömeg várta. Némethy Károly, Budapest főjegyzője ezzel a szavakkal fogadta Európa hazatérő szépét: „Budapest Székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény legyőzött országnak éppen a győztes, volt ellenfelek között. Ezt a győzelmet külső testi szépsége szerezte meg, kívánom, hogy az élet a belső lelki szépségen keresztül adjon ennél is nagyobb örömet: megelégedést és boldogságot.”

Böske válasza sem volt kevésbé ünnepélyes: „Végtelenül örülök ennek a szeretetteljes fogadtatásnak és hálásan köszönöm Budapest székesfőváros üdvözlését. Nem annak örülök, hogy Miss Európa lettem, hanem annak, hogy általam Miss Hungária lett Miss Európa és ezzel s magyar népnek szerezhettem dicsőséget. Egész fővárosomat, Budapestet végtelen nagy szeretettel köszöntöm és nagyon örülök, hogy újból itthon lehetek.” 

Legnépszerűbb cikkek