| 2019. szeptember. 11. | 4 perc olvasás

Az épület, melynek története összeforrt a gyógyítással

Áll a soproni Fő téren egy több száz éves épület, amelyben világhírű orvos született és ahol Mária Terézia hatalmas mozsarát őrzik évszázados kéziratok mellett - de a vitrinekben megférnek a természetfeletti hatással felruházott amulettek és egy rángógörcs elleni sisak is. Fedezze fel cikkünk segítségével a rengeteg soproni érdekességet őrző Patika-házat!

Míves üvegek sorakoznak az évszázados fabútoron – a címkéjükön szereplő latin feliratok elárulják, hogy milyen orvosságokat rejtettek magukban több száz évvel ezelőtt, amikor az akkori soproni polgárok egészségét szolgálták. Nincsenek egyedül – egyéb patikai eszközök mellett vaskos könyvek, vagy alig pár lapos, de annál jelentősebb kéziratok töltik ki velük együtt az Angyal Patika Múzeum tereit. 1968. június 11-én jó okkal nyílt meg itt az ország első gyógyszerészeti gyűjteménye: az épületnek a neve több mint 300 esztendeje összefügg a gyógyítással – a 17. század közepétől már az egykori Angyal patika működött az épületben.

Semmelweis Ignác szignója
Semmelweis Ignác szignója
fotó: Griechisch Tamás

- Ez az épület a 14-15. században épült, árkádos kivitelben – kezdte így dr. Kelemen István történész, a Soproni Múzeum gyűjteményi vezetője. - Egyik legnagyobb különlegessége, hogy az ország első műemlékvédelmi intézkedése hozzá kapcsolódik, hiszen II. Lajos, az akkori magyar király 1525-ben megtiltotta, hogy az épület lebontásával a Fő teret megnöveljék. Lebontás helyett így „maradt” a bővítés: az 1650-es években kétemeletessé építették a házat, amely árkádos homlokzatát a 18. században vesztette el. Az épület mai formáját végül 1850-ben nyerte el. Történelmének következő fontos pontja 1966-ban kezdődött, ugyanis ekkor kezdték el Dávid Ferenc vezetésével itt a műemléki feltárást, majd helyreállítást. Ez után nyílhatott meg a patikamúzeum dr. Domonkos Ottó, dr. Horváth Dénes és dr. Nikolics Károly jóvoltából, Antall József, a Semmelweis Múzeum akkori igazgatója, későbbi miniszterelnök támogatásával – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A tárlat küldetése, hogy bemutassa Sopron gazdag patika történelmét az érdeklődő számára. Ehhez hűen szinte kizárólag városunkból származó patikai műtárgyak kaptak helyet a vitrinekben. - Sopron legrégibb patikáinak tárgyi emlékeiből gyűjtöttünk válogatást – osztotta meg velünk dr. Kelemen István. - Így például a Fehér Angyal, az Oroszlán, az Aranykereszt, a Magyar Király és a Megváltó Gyógyszertárakból – tudtuk meg tőle.  


fotó: Griechisch Tamás

Vajon mekkora mozsárra tellett Mária Teréziának?

A kiállításban egyaránt szerepelnek nagyon apró műszerek és egészen grandiózus darabok is – az utóbbi kategóriát erősíti egy mozsár, amelyen nem véletlenül szerepel az egyik leghíresebb magyar uralkodó neve. - Gyűjteményünk egyik legkorábbi darabja ez a bronz mozsár a törőjével együtt – mutatta a történész. - 1771-ben készült és az Oroszlán Patika akkori tulajdonosának nevét is olvashatjuk rajta, aki nem más volt, mint Mária Terézia. Ezt a mozsarat ő készíttette – világított rá.


fotó: Griechisch Tamás

A több mint 350 éves hordó története

A tárlatot bővíti egy laikus szemmel első látásra egyszerűbb hordónak látszó tárgy is, amely azonban a világ bármelyik hasonló témájú gyűjteményének becsületére válna. - A jezsuiták kőszegi patikájából került a Soproni Múzeum gyűjteményébe ez a habán patikahordó – tudtuk meg a gyűjteményi vezetőtől. - 1666-ban, tehát viszonylag korán készült és tudjuk, hogy cseresznyeszár főzetet tartottak benne – részletezte.


fotó: Griechisch Tamás

Sapkával az epilepszia ellen

A múzeum fontos erénye, hogy a neves tudósok találmányai, eszközei és írásai között szerepelhetnek a népi gyógyászat különleges vívmányai is. - A gyógyászat ezen ágának nagyon fontos tárgyai a múzeumunkban is kiállított különféle betegség elleni amulettek, amelyek viselői úgy gondolták, hogy ezek a különleges tárgyak megvédik őket mindenféle testi-lelki nyavalyától. Érdekes még a 18. században készült gyermekfrász-rángógörcs-epilepszia elleni védősapka is, amit a roham idején a gyermek fejére tettek és ettől várták a panaszok enyhülését – tudtuk meg a történésztől.


fotó: Griechisch Tamás

Következzék egy világhírű soproni!

Az épület és a benne folyó munka szellemisége nem csak II. Lajos számára volt fontos – ezt a gyógyszerészközösség mindmáig támogatja – ennek  példája egy festmény, amelyet idén restauráltak soproni és csornai patikusok felajánlásaiból. Az alkotás az épület egyik legnevesebb hajdani lakóját örökíti meg.  


fotó: Griechisch Tamás

- Ebben a házban született 1677-ben Gensel Kornél patikus fiaként a később világhírűvé váló orvos, botanikus és meteorológus, Gensel Ádám – tudtuk meg dr. Kelemen Istvántól. - Tanulmányait a soproni Líceumban kezdte, majd a jénai egyetemen folytatta. Karrierje egyik fénypontja volt, amikor kutatásai során elsőként ismerte fel az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását – fejtette ki.

Muzsikával a történelemért

A múzeumot Sopron polgársága a hagyományos Patikakoncert keretében is támogatja, amelyet a Rotary Club Sopron és az Arany Kígyó Gyógyszertár szervez. A hangversenynek nemes küldetése van: a bevételeiből például tárgyakat restauráltatnak, 2018-ban pedig egy országos mozgalmas is meghirdettek „fogadj örökbe egy műtárgyat a soproni Patika-házból címmel”. A tavalyi évben kezdődő felhíváson keresztül ezidáig több mint 500 ezer forint érkezett a patika számára – az ország minden részéről.  


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek