| 2022. március. 5. | 2 perc olvasás

Az Erdő Háza adott otthon a rendőrség „Házhoz megyünk” programjának

Kiránduló családoknak tartottak prevenciós felvilágosítást a bűnmegelőzési szakemberek.

Az Erdő Házában tartották meg szombat délelőtt a Soproni Rendőrkapitányság szakemberei a szokásos prevenciós programjukat. A rendezvény célja, hogy az emberek kötetlen keretek között tudjanak beszélgetni, kérdéseket feltenni a rendőrség munkatársainak.

- Örültünk a lehetőségnek, hogy egy ilyen szép környezetben adhattunk személyre szabott bűn- és baleset-megelőzési felvilágosítást a hozzánk fordulóknak. Számítottunk arra, hogy főként kisgyermekes családokkal fogunk itt találkozni, ezért a leginkább nekik szóló prevenciós témakörökkel készültünk. Amíg a kicsik kiszíneztek egy rendőrségi témájú színezőt, illetve a nagyobbak kitöltöttek egy prevenciós tesztet a közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítségével, addig módunkban állt Rafai Zoltán szenior rendőr alezredes kollégámmal a szülőkkel beszélgetni – mondta el Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

fotó: Soproni Rendőrkapitányság

- A legtöbb kérdés, így tanács is, a gyerekekkel volt kapcsolatos. Ezek között elhangzott, hogy mennyire fontos már egészen kicsi gyerekeknek megtanítani a 112-es hívószám használatát vagy a biztonságos átkelést az úttesten. Az iskolásokkal már mindenképpen érdemes megbeszélni, hogy mik azok az alapvető szabályok, amelyeket a vagyontárgyaik védelmében vagy amikor egyedül vannak otthon be kell tartaniuk. Mindezek mellett, a mai gyerekeknél nem lehet elég korán kezdeni a biztonságos internethasználatra való nevelését – tette hozzá az őrnagy.

fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Többek között az alábbi tanácsokat adták a szülőknek a szakemberek:

  • Baj esetén hívják az éjjel-nappal, ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot, azonban indokolatlan hívásokkal ne foglalják le a vonalat!
  • Mielőtt lelépnek a járdáról nézzenek körül: először balra, majd jobbra és még egyszer balra, és ezt tegyék meg újra, mielőtt másik forgalmi sávba lépnek. Mindig győződjenek meg arról, hogy a sofőr észrevette őket, tartsanak vele szemkontaktust, várják meg míg megáll.
  • A hátizsák elülső, külső zsebében ne tartsák értéktárgyaikat, okmányaikat, és a lakáskulcsot se, ezeket egy belső rekeszbe érdemes tenni.
  • Az iskolába mindig csak az elengedhetetlenül szükséges értéktárgyakat és pénzt vigyék magukkal a gyerekek, és ezeket ne hagyják felügyelet nélkül. A kirándulásra, ebédre vagy egyéb alkalomból bevitt nagyobb összeget minél előbb át kell adni az összegyűjtőnek.
  • Idegent, amennyiben a kiskorú egyedül tartózkodik otthon, semmilyen körülmények között se engedjen be a lakásba!
  • A szülők próbáljanak meg minél jobban részt venni gyermekeik internetes tevékenységében, neveljék őket tudatosságra. Hívják fel a figyelmüket arra, hogy milyen súlyos következményei lehetnek egy meggondolatlan posztnak vagy megosztásnak. A jelszavaikat, belépési kódjaikat még a legjobb barátaik előtt is tartsák titokban. Többek által használt számítógépen csak inkognitóban böngésszenek, és mindig lépjenek ki az alkalmazásból. Valamint azt is mondják el nekik, hogy sokszor álhírek keringenek a neten, nem kell mindent elhinni, amit ott olvasnak, látnak. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek