Az Erdőmérnöki Főiskola egykori igazgatója, Roller Kálmán tiszteletére avattak emléktáblát

A Geo-Environ Környezetvédő Egyesület és a Soproni Egyetem együttműködésében 2021. június 24-én ünnepélyes keretek között felavatták az egyetem egykori rektora, dr. Roller Kálmán emléktábláját a Zsilip utca és a Frankenburg út sarkán.

Roller Kálmán vezetésével menekült Kanadába a főiskola hallgatóinak és oktatóinak egy része az 1956-os szabadságharc leverése után; neki köszönhető, hogy Vancouverben, az University of British Columbián létrehozott Sopron Divisio keretében magyar nyelven szerezhettek erdőmérnöki diplomát a kivándorolt diákok. Erdészeti kutatásai nemzetközi szinten elismertté tették, emellett haláláig a torontói magyar csoport oszlopos tagja volt. 

Az avatáson az Erdőmérnöki Kar dékánja, prof.  dr. Bidló András méltatta Roller Kálmán szakmai életútját és emberi nagyságát. Dr. Tóth Imre, a Geo-Environ Egyesület elnöke ismertette az egyesület tevékenységét, és beszélt arról, hogy borsodnádasi származása okán miért tartotta fontosnak az egyesület azt, hogy emléktáblát avassanak Roller Kálmán tiszteletére. Áprily Lajos Szeret az erdő című versét dr. Fülöp Mihály szavalta el, majd Magas Ádám, Sopron Megyei Jogú Város képviselőtestületének a tagja beszélt arról, hogy Roller Kálmán az Erdőmérnöki Főiskola igazgatójaként megreformálta az oktatást, és bevezette a tíz féléves tanulmányi időt.  

Az emléktáblát dr. Tóth Imre és prof. dr. Bidló András közösen leplezte le, az emlékezés koszorúit pedig a Selmeci Társaság tagjainak közreműködésével a dékán és Novák-Kovács Zsolt, a Geo-Environ Egyesület alelnöke helyezte el.   


Fotók:Soproni Egyetem

Legnépszerűbb cikkek