| 2022. november. 30. | 1 perc olvasás

Az Európai Unió elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott kormányinfot szerdán délután.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság ma először hivatalosan elfogadásra ajánlotta Magyarország helyreállítási terveit.

A tárcavezető szerint, noha másfél éve folyamatosan zajlottak a konzultációk, de ennek meglett a gyümölcse, hiszen a bizottság is elismerte, hogy a magyar terv az egyik legjobb az egész unióban. A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is. Ha ez megtörténik, akkor teljesül a májusban kitűzött cél, melynek értelmében kompromisszumos megoldás révén 2023-tól folyósíthatják a hazánknak járó összegeket.

Kiemelte, a pénzek folyósításának felfüggesztésére tett javaslatok már szeptemberben is megjelentek, azonban fontos rámutatni, hogy olyan feltételeket is teljesít a magyar kormány, melyeknek a határideje a jövőben fog lejárni.

Hangsúlyozta, hogy a hátralévő vállalásainkat továbbra is ugyanúgy teljesíteni fogjuk, mint az eddigieket, és reméljük, hogy ez eléggé meggyőzi a bizottságot és a tanácsot is arról, hogy a felfüggesztést nem szükséges tovább fenntartani, ezzel pedig 2023-tól száz százalékig hozzájuthatunk a forrásokhoz.

Legnépszerűbb cikkek