| 2021. január. 4. | 2 perc olvasás

Az év ütőhangszerese: Horváth Kornél - Tizenhárom Grammy-díj érkezik a SopronDrumra

Horváth Kornél nyerte el az év dzsessz-ütőhangszerese címet a magyarjazz.hu portál első ízben megtartott közönségszavazásán. A lövői születésű, Sopronhoz sok szállal kötődő népszerű, Kossuth-díjas zenész, a SopronDrum alapítója és művészeti vezetője örül ennek az elismerésnek és már nagyon várja, hogy jövő nyáron egy hétvége alatt három világsztár és velük együtt tizenhárom Grammy-díj érkezzen a fertőrákosi barlangszínházba az Európában egyedülálló fesztiválra.

- A világ bármely pontján kiemelkedő zenei eseménynek számítana egy olyan fesztivál, ahol három zseniális művészt így együtt, egy hétvégén láthat a közönség. Ez a csoda a barlangszínházban megvalósul. David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman a nemzetközi dzsessz koronázatlan királyai, a zenekarokban pedig a műfaj legjobb, nemzetközileg jegyzett ütősei, fúvósai, gitárosai, billentyűsei játszanak. Ezek a nagyszabású koncertek életre szóló élményt tartogatnak minden korosztálynak - mondta a Kossuth-díjas Horváth Kornél, a SopronDrum eseménysorozat művészeti vezetője. A rendezvényt jövő július 15. és 18. között rendezik meg Sopronban és Fertőrákoson.

A harmadik SopronDrum világsztárok, legendák láthatók. Velük összesen tizenhárom Grammy-díj érkezik Fertőrákosra. A hatszoros Grammy-díjas David Sanborn szaxofonos fellépése nemzetközi szenzációnak számít. Óriási élményt ígér a nézőknek. Zenekarában még két Grammy-díjas zenész játszik. Billy Killson dobos kétszer kapott ilyen rangos díjat Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel készített lemezeikért. Ben Williams basszusgitáros pedig Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó arany gramofont ábrázoló elismerést.  

Jön a fesztiválra a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, mágusa, a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, aki zenekarával lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. Nagyszabású, virtuozitást sem nélkülöző különleges koncerttel érkezik a jazz hatalmas csillaga. Az esten szerepel David Friedman vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző, jazzpedagógus. Mindemellett mesterkurzusok is várják a fiatalokat, Billy Kilson, Rob Knopper, David Friedman, Szendőfi Péter tart foglalkozásokat a fiatal dobosoknak, ütősöknek.

Horváth Kornél úgy gondolja, a világsztárok jelenléte, koncertje mellett talán ez az egyik legnagyobb értéke a fesztiválnak. Ahogy megfogalmazta, számítanak a fiatal magyar ütőhangszeres generáció és az őket kísérő tanárok részvételére, érdeklődésére, hiszen részben nekik hozták létre a SopronDrum fesztivált. Nagyon fontos, hogy személyesen találkozhatnak példaképeikkel és közvetlen közelről kapják meg azokat a lenyűgöző energiákat, amit a meghívott ütőhangszeres sztárok képviselnek. 

Legnépszerűbb cikkek