| 2019. április. 4. | 1 perc olvasás

Az ideális csapadékmennyiség fele esett Sopronban

A csapadékmérleg elszomorító statisztikát mutat: az utóbbi 3 hónapban 50 százalékkal kevesebb eső hullott alá Sopron térségében - ez a gyümölcsfák esetében egyelőre nem jelent komolyabb problémát, viszont a szántóföldi kultúrnövényeknél előfordulhatnak károk.

- Az utóbbi három hónapban kétszer ennyi csapadékra lett volna szükségünk ahhoz a környékünkön , hogy legalább az ideális szintet elérjük – világított rá Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola tangazdaságának vezetője. - A gyümölcsfák esetében még nem jelentkezett kár. Azonban, ha vége lesz a virágzásnak, akkor már szüksége lesz a fáknak jelentősebb csapadékmennyiségre ahhoz, hogy becsest termést tudjanak nevelni – hívta fel a figyelmet.

Milyen károkat okozott az aszály?

- Ha a közeljövőben érkezik csapadék, az jelentősen javíthat a gyümölcsfák helyzetén – emelte ki Horváth Gábor. - A szántóföldi kultúrnövényeknél már most is okozhatott károkat ez a jelenség – fűzte hozzá.

A szakértő hangsúlyozta: az aszály a szükségessé vált öntözések miatt bizonyos esetekben meglátszódhat az idei gyümölcsök minőségében és árában egyaránt. - Azokban a gazdaságokban, ahol kiépítettek korszerű öntözési technológiát, nem bízták a véletlenre a termés mivoltát és eleve számoltak ezzel a költséggel – tudtuk meg tőle. - Ugyanakkor azokban a kertecskékben, kicsi és háztáji gazdaságoknál, ahol nincs ilyen rendszer, ott felléphet minőségromlás a termés tekintetében. Feltéve persze, ha nem érkezik csapadék az elkövetkezendőkben – emelte ki.  

Egyre gyakrabbak lesznek a száraz időszakok?

- Az utóbbi esztendőkben sűrűn jelentkeztek olyan időszakok, amikor nagyon kevés csapadék hullott. Ez alapján úgy tűnik, hogy a jövőben is egyre gyakoribbak lesznek az aszályos periódusok – világított rá a szakember. - Megfigyeléseink szerint ezeknek az eloszlása változatos. Tehát lehet, hogy az éves csapadékmennyiségben nem jelentkezik hiány, de előfordulhat, hogy egy ilyen száraz időszak pontosan akkor gyötri a növényeket, amikor a legnagyobb szükségük lenne az életadó vízre – fejtette ki.  

Legnépszerűbb cikkek