| 2017. február. 24. | 2 perc olvasás

Az idei költségvetés mellett sok másról is döntött a közgyűlés

Sopron Megyei Jogú Város képviselő-testülete csütörtökön az idei költségvetés elfogadása mellett még sok egyéb dologban hozott határozatot.

A fő napirendi pont talán Sopron 2017 évi költségvetésének tárgyalása volt, amely rendeletet tizenkét igen és a baloldal négy nem szavazata mellett fogadott el a képviselő-testület. 

A költségvetés összege az idén harminchárom milliárd forint, ami jelentősen magasabb mint a tavalyi. A 44 százalékos növekedést a fejlesztések, felújítások, beruházások okozzák melyek által tovább fejlődhet és válhat élhetőbbé, szebbé a Sopron. Az anyagi fedezet ehhez a Modern Városok Programnak és az uniós pályázatoknak köszönhetően jut el a leghűségesebb városba, ahol azonban továbbra is a racionális célok valamint a takarékosság adja a költségvetés fő irányvonalát.

A költségvetés összege lehetővé teszi majd az önkormányzat által vállalt feladatok színvonalas ellátását valamint a fejlesztések biztos anyagi hátterét, de nem maradnak el a kulturális és sporttámogatások sem.

A város működési kiadásai nem változnak, de kiteszik majd a főösszeg egyharmadát. Az önkormányzat által működtetett intézmények fenntartási költségeinek az emelkedése szinte elenyésző, kivételt képez a polgármesteri hivatal, ahol 15 százalékos idén az emelkedés, melynek oka elsősorban a dolgozóknak juttatott béremelés, amely már időszerű volt. Az önkormányzat által finanszírozott fejlesztésekre 1,8 milliárd, a felújításokra pedig 1,6 milliárd forint jut majd ebben az esztendőben.


fotó: Leczovics Zsolt

A képviselők határoztak a nevelő és oktató munkát segítő közalkalmazottak béremeléséről is, ahol a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott és az oktató munkát közvetlenül segítők minimálbérének emeléséről szóló előterjesztést elfogadták. 

A napirendi pontok között szerepelt közterületek elnevezése is, ahol az érintett városrészek Brennbergbánya illetve a Virágvölgy voltak, ahol az új utcanevek elnevezésének javaslatait elfogadta a közgyűlés.

Fontos döntést hoztak az Ágfalvi úti sporttelep fejlesztésével kapcsolatban is, melynek témája az volt, hogy az SC Sopron utánpótlása kapja meg határozott időre a sportpálya üzemeltetésének jogát. Ez azért is volt fontos, mert az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan a közelmúltban egy pályázatnak köszönhetően 251 millió forintos kormányzati támogatásban részesült, amely által egy új, minden igényt kielégítő épület tervei valósulhatnak meg, amely igazi otthona lehet az egyesületnek, azonban a támogatás feltétele az volt, hogy az SC SOPRON legyen a pálya üzemeltetője. 

Döntött a testület a Soproni Egyetemmel való további közös munkáról is, amely ezúttal a  játszótéri eszközök fejlesztéséről és gyártásáról szól, amely azonban a jövőben további területeken való együttműkődésről is szólhat.

Többek közt a pályázatok benyújtásáról is döntött a képviselő-testület, amely a Nemzeti Kulturális Alap forrásaiból a Széchenyi-palota belső oldali függőfolyosóinak  felújítását, a sopronbánfalvi kolostorhegyi lépcső restaurálásának folytatását és a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének javítására irányul majd. 

 

Bővebben tájékozódhat a napirendi pontokról illetve az előterjesztésekről az alábbi linkre kattintva ( Letölthető NYILVÁNOS anyagok (pdf) ): 

Sopron Önkormányzata

Legnépszerűbb cikkek