| 2 perc olvasás

Az idősekért végzett munkájáért kapott elismerést dr. Amberger Erzsébet

Hárman vehették át a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést pénteken Budapesten, a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián. Dr. Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa is elismerésben részesült.

A tájfutó világbajnokról elnevezett, 2021-ben alapított díj célja, hogy elismerje az időskorúak fizikai és szellemi aktivitásának, jóllétének megőrzése, valamint az idősek iránti szolidaritás erősítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet.

A díjakat Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át. Hornung Ágnes az MTI-nek a díjátadó után azt mondta, a kormány megbecsüli az időseket, elismeri évtizedeken át tartó értékteremtő munkájukat, hangsúlyt helyez a méltóságban, tartalmasan megélt időskor elősegítésére, mivel úgy gondolják, hogy az időskor "nem az élet derűs oldalának végét jelenti, hanem újfajta lehetőségeket kínál".

fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A kormány számos intézkedéssel, valamint különböző programok támogatásával segíti az időseket, az ő jóllétüket, például az idősek testmozgásának, szellemi aktivitásának ösztönzésével, a demenciával élők és a róluk gondoskodók segítésével, valamint a generációk közötti kapcsolatok erősítésével - ismertette az államtitkár. A díj névadóját méltatva Hornung Ágnes azt mondta, Monspart Sarolta számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy nemcsak fiatal- és középkorban, hanem az évek előrehaladtával is igen fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

fotó: Hornung Ágnes Facebook oldala 

Dr. Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa  is elismerésben részesült. Az idősek egészségmegőrzésének követeként a közösségi gyaloglást határokon belül és kívül is népszerűsíti, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, amelyeken az egészséges életmód és a testmozgás van a középpontban.

fotó: SopronMédia archívum 
Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsa tagja közismerten egész életében a sportolás, rendszeres testmozgás népszerűsítésén fáradozott. Nyugdíjazásával új feladatokat keresett, így lett célja az idősek aktivitásának, testmozgásának, egészséges életmódjának segítése. Töretlenül népszerűsítette a gyaloglást országszerte, hangsúlyozva annak a lelki egészségre gyakorolt hatását is, hiszen a közösségben végzett mozgás a magányosság, az elszigetelődés ellen is jótékony hatással van.

Borítókép; SopronMédia archívum  

Legnépszerűbb cikkek