| 2017. október. 16. | 1 perc olvasás

Az idősellátás változásairól tanácskoznak Sopronban

A három napos, "Változások az idősellátásban! Méltósággal megöregedni!" elnevezésű konferenciának ad otthont Sopron. A tanácskozás témái között szerepel például az emberi jogok az idős otthonokban, különböző egészségügyi problémák valamint betegségek összefüggései, a házi segítségnyújtás, vagy akár a nyugdíj szerepe a biztonság megőrzésében.

Dr. Sütő Teréz az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke, köszöntőjében elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt az Ikva Otthon alapításakor is konferenciával ünnepelték, és most a jubileumi évfordulóra is szerveztek tanácskozást.

Örömének adott hangot, hogy most lett kétéves a Soproni Alzheimer Café is, mely tapasztalatainak megosztása szintén szerepel a programban. Elmondta, hogy 50 éve van Sopronban házi segítségnyújtás időseknek, melyre büszke lehet a város.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Simon István alpolgármester megnyitó beszédében megköszönte a nagyszámban megjelent érdeklődőnek, az előadóknak, hogy elfogadták a meghívást a rendezvényre. Elmondta, hogy a keresztény Európa értékeit képviseli ez a konferencia. Dr. Simon István érdekességként megemlítette, hogy Sopronban a Johannita lovagok alapítottak először ispotályt, a szegények és betegek megsegítésére az Ikvahídon, amit aztán évszázadokkal később a város működtetett tovább.

Zárószavaként kérte a konferencia résztvevőit, vendégeit, hogy kóstolják meg a helyi ételeket, a finom soproni borokat, valamint fedezzék fel a belvárosi műemlékeket.


fotó: Griechisch Tamás

Tengerdi Antal a Soproni Szociális Intézmény igazgatója az Ikva Otthonról elmondta, hogy  20 évvel ezelőtt az volt a feladat, hogy anyagi forrásokat biztosítsanak és hogy elfogadtassák  a környezettel, hogy magas színvonalú ellátást fognak kapni az otthonba beköltöző idős emberek, akiknek ez az ellátás jár. Ez a folyamat sok tapasztalatot eredményezett.  Az Ikva Otthon lehetőséget ad a privát szféra kialakítására, szorosabbak a családi kapcsolatok, a közösségi élet aktív és egészségesebbek a lakók,  mint más otthonokban.


fotó: Griechisch Tamás

A konferencia résztvevői soproni programokon és ausztriai tanulmányúton is részt vesznek.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek