| 2020. november. 12. | 1 perc olvasás

Az influenza elleni védőoltás is segíthet a koronavírus elleni védekezésben

Az influenza elleni védőoltás és a közterületen is viselt maszk nagyban segíti a koronavírus elleni védekezést. Az oltás a hosszú távú védekezés egyik fontos eszköze, a maszk pedig a terjedés lassítása szempontjából hatásos eszköz.

Bár az oltás már évek óta elérhető, a COVID-19 terjedésének mértéke miatt, most különösen fontos, főleg a veszélyeztetett korosztály, továbbá a krónikus betegségekben szenvedők számára, hogy beadassák az ellenszert.
- Tudjuk, hogy nehéz időszakot élünk, és a COVID-19 igénybe veszi az immunrendszerünket, illetve az idegrendszerünket is. Ha a két vírus találkozik, az rendkívül súlyos, két és félszeresre növeli a halálozás esélyét a szakemberek véleménye szerint, ezért nagyon fontos, hogy legalább egy betegség ellen védve legyünk. A másik fontos dolog, hogy a beadott oltás hatására az immunglobulinok szintje jelentősen emelkedik, és ha nem is specifikus immunfehérjék, de az emelkedett immunglobulin-szint valószínűleg segít a COVID-19 átvészelésében. – emelte ki dr. Zanyi Gábor, háziorvos. 

dr. Zanyi Gábor
dr. Zanyi Gábor

A kutatások azt igazolják, hogy a védőtávolság betartása és a maszk megfelelő használata 60-65%-al lassítja a vírus terjedését, melyre az egészségügy leterheltsége miatt nagy szükség van. – Egy tüsszentéssel és egy köhögéssel, ha nem megfelelő kulturáltsággal tesszük az utcán, 15-20 méterre is elérhetnek a cseppek. Ezeken a nyálcseppeken utazik a vírus, ezért rendkívül fontos, hogy betartsuk az óvintézkedéseket az utcán is. – mondta el a szakember.  

Sopron Megyei Jogú Város belterületén november 11-én déltől minden közterületen,  - ez alól kivételt képeznek a zöldterületek - kötelező a maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Legnépszerűbb cikkek