Az ingázókról és az akadálymentes áruszállításról is tárgyaltak

Fenn kell tartani a nemzetközi áruszállítás akadálymentességét, az ingázóknak pedig továbbra is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy munkavégzés, földművelés céljából átléphessék a határokat – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az osztrák, szlovák és cseh kollégájával tartott videokonferencián.

A konferencián elhangzott, hogy több Magyarországon működő nagy gyár újrakezdte működését. Ezeknek a gyáraknak a tulajdonosai a visegrádi országokban (Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon), vagy Németországban és Ausztriában is üzemeltetnek gyárakat, ezért Magyarország készen áll olyan szabályozás megalkotására is, amely lehetővé teszi, hogy az egy vállalatcsoporton belül dolgozók munkavállalási céllal az ingázási sávon kívül is utazhassanak.

Az osztrákok és a szlovákok is hozzájárultak ahhoz, hogy az Ausztriában vagy Szlovákiában élő, de iskolába Magyarországra járó, idén érettségiző diákoknak a vizsgák után hazatérve ne kelljen házi karanténba vonulniuk. Ausztria ezt szintén lehetővé teszi, az érettségizőket kísérőknek is. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a konferencián Ausztriát arra kérte, hogy az ingázóknak nyissa meg a Jánossomorjánál és az Alsószölnöknél található határátkelőhelyet.

Borítókép: illusztráció; Forrás: ORF.at

Legnépszerűbb cikkek