| 2022. november. 15. | 2 perc olvasás

Az inkontinencia gyógyítható!

Az inkontinencia típusai és diagnosztikája volt a témája az Alzheimer Café keddi rendezvényének, melyet új helyszínen, a Megyeháza dísztermében rendeztek meg. Az egyesület 2015 óta szervez érdekes és informatív előadásokat az idősebb korosztály számára.

Egyes felmérések szerint Magyarországon minden harmadik nő szenvedett már az inkontinencia tüneteitől. Az életkor előrehaladtával, illetve a szülés után nő a panaszosok száma. Bár népbetegségről van szó, mégis sokan szégyellnek beszélni panaszaikról és orvoshoz sem fordulnak. Pedig az inkontinencia gyógyítható – hívta fel a figyelmet előadásában Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: az inkontinencia is tulajdonképpen egy tabu téma, nem szívesen beszélnek róla az emberek, mint ahogyan a demenciáról sem, de attól még létezik. Amikor elkezdtük az Alzheimer Cafét, akkor is az volt a cél, hogy mindenféle ilyen tabu témáról levegyük a leplet és mondjuk el az érdeklődőknek, hogy tulajdonképpen miről is van szó.  

fotó: Griechisch Tamás

Az inkontinenciának alapvetően két típusát különböztetik meg a szakemberek: az egyik az úgynevezett stressz (nyomási) inkontinencia. Semmi köze a betegségnek a stresszhez, az elnevezés arra utal, hogy a húgycső nem tud lépést tartani a megnövekedett hasűri nyomással. A betegség jellemző tünete, hogy mozgásra, köhögésre, nevetésre, tüsszentésre csöppen vagy folyik el a vizelet.

Az inkontinencia másik változata az úgynevezett késztetési inkontinencia. Ha valaki ilyen betegségben szenved, akkor gyakran érez sürgető vizelési ingert, majd az inger után hamarosan el is folyik a vizelet. A húgyhólyag túlzott aktivitása váltja ki a vizeletvesztést, ezt egy húgyúti fertőzés vagy felfázás is okozhatja. Az esetek 90 százalékában gyógyszerekkel megoldható a probléma.

fotó: Griechisch Tamás

Fontos, hogy aki megtapasztalja a kellemetlen tüneteket, forduljon orvoshoz. Sokan még ma is szégyellik a betegséget, pedig a statisztikák szerint az 50 éves nők 50 százaléka már megtapasztalta az inkontinencia tüneteit, szülés után pedig az anyukák 54 százaléka számolt be arról, hogy tüsszentés, köhögés során elcsöppen a vizelete.

Fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek