| 2022. január. 22. | 2 perc olvasás

Az interneten se dőljön be a csalóknak!

A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy könnyen válunk az internetes csalók áldozataivá.

A Soproni Rendőrkapitányságon minden héten több olyan feljelentés miatt is indítanak nyomozást, amit interneten keresztül történő visszaélések miatt rendelnek el. A csalók gyakran kihasználják, hogy ösztönösen szeretünk nyerni, jó érzéssel tölt el minket, ha a nyertesek táborába tartozunk, ezért még akkor sem szívesen hagyunk ott egy esélyt, ha az kockázattal jár.

- Sokféle internetes csalással állunk mostanában szemben, és számuk sajnos egyáltalán nem csökken, sőt – kezdte el mondandóját Baumgartner Csaba rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Készenléti Alosztályának a vezetője.
- Azt tapasztaljuk, hogy az emberek az interneten kevésbe óvatosak, megfontoltak vagy bizalmatlanok, mint a valós életben. Biztos vagyok abban, hogy amennyiben egy idegen leszólítana minket azzal az utcán, hogy ő a bankunk alkalmazottja, és ezért szüksége van a bankkártyánk és a hozzá tartozó biztonsági kódok adataira, azonnal leráznánk.  Az online térben azonban sajnos ez nem mindig így történik. A múlt héten is volt egy olyan esetünk, amikor a sértett kapott egy e-mailt a bankja nevében, amiben adategyeztetésre és frissítésre kérték, majd miután rákattintott a levélben lévő hivatkozásra, a bank hivatalos oldalához hasonló oldalra jutott, ahol megadta az elektronikus bankoláshoz szükséges adatait. Emiatt több mint 350.000,- forint kára keletkezett. Egy másik esetben a sértettet egy beharangozott pénznyeremény vett rá arra, hogy felelőtlenül megadja bankkártyaadatait és telekódját egy önmagát befektetési tanácsadónak kiadó személynek, aki ezután 350.000,- forinttal károsította meg – ismertetett pár tanulságos esetet az alezredes.

- Az interneten rendkívül elővigyázatosnak kell lennünk! Amennyiben adategyeztetésről vagy nyerési, befektetési lehetőségről kapunk egy e-mailt, mindenképpen vizsgáljuk azt meg. Nézzük meg a feladót, hasonlítsuk össze például a bankunktól kapott korábbi e-mailekkel, de az mindenképpen legyen gyanús, ha a magyar banktól kapott levél nem „.hu”-val végződik. Amennyiben egy linket is tartalmaz, azt semmiképpen se nyissuk meg! Bankolási adatainkat és a hozzá tartozó kódokat, jelszavakat a bankok sohasem kérik ügyfeleiktől e-mailben. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképpen vegyük fel először a bankunkkal a kapcsolatot – tanácsolta az alezredes.

Legnépszerűbb cikkek