| 2020. január. 29. | 1 perc olvasás

Az internetes zaklatás veszélyeiről fiataloknak

A Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója tartott prevenciós előadást 2020. január 28-án délelőtt a fertődi Babos József Általános Iskola felső tagozatos diákjainak.

A téma az internetes zaklatás volt, amely napjainkban egyre gyakrabban jelentkező probléma a fiatalok körében. Az online térben elkövetett iskolai erőszak, a cyberbullying fogalmával ismerkedhettek meg a diákok. A világhálón a bántalmazás ugyanúgy zajlik, mint az iskolában, csak ebben az esetben az elkövetők a technológia újdonságait használják fel rossz célra.

A prevenciós szakember ismertette azokat a bűncselekményeket, amiket az interneten akár egy gombnyomással meg lehet valósítani, sokszor úgy, hogy maguk a fiatalok nem is tudják, hogy mit követnek el. A meggondolatlan megosztások, a feltöltött tartalmak, a negatív és bántó kommentek, az internetes zaklatás, mind olyan téma, amiről beszélni, beszélgetni kell.

Az áldozattá válás elkerülése, valamint a biztonságos és felelős internethasználat volt azoknak a prevenciós kisfilmeknek is a témája, amiket az előadáson megnéztek a gyerekek, a főelőadó ezzel is szemléletesebbé és közérthetőbbé tette számukra a cyberbullyingot.

A szakember az alábbiakra hívta fel a tanulók figyelmét:
- Amennyiben valaki cyberbullying áldozatává vált, feltétlenül mondja el a vele történteket szüleinek, osztályfőnökének!
- Fontos, hogy ne reagálja le a neki szánt zaklató e-mailt!
- Tiltsa le, blokkolja az elkövetőt!
- Őrizzen meg minden bizonyítékot, jegyezze fel a dátumot, és az időpontot!
- Mentse el a képernyőről a képeket, üzeneteket! Amennyiben van, mentse le a hangüzeneteket!
- Ha közösségi oldalon történik a zaklatás, jelentse az oldal szerkesztőinek a felhasználót!
- Tegyen feljelentést a rendőrségen!

Legnépszerűbb cikkek