| 2023. április. 19. | 1 perc olvasás

Az irányítótorony is megújul a soproni vasútállomáson

Folytatódik a soproni vasútállomás épületegyüttesének korábbi években megkezdett, teljeskörű rekonstrukciója: a munkálatok idén tavasszal az irányítótorony homlokzatának felújításával folytatódnak. Az irányítótorony épülete új homlokzatburkolatot kap, emellett kicserélik a külső nyílászárókat és üvegezett felületeket. A kivitelezés ideje alatt a vasútállomás valamennyi szolgáltatásával folyamatosan üzemel, a munkavégzés a vonatközlekedést nem befolyásolja.

A GYSEV Zrt. már korábban több, jelentős felújítást elvégzett a vasútállomás épületén: megújult az észak-nyugati épületszárny, kialakították a szolgáltatóházat és az Utascentrumot, átépítették a jegypénztárakat, emellett az óratorony is megszépült és díszkivilágítást kapott.

Tavaly pedig a várócsarnokot is magába foglaló központi épületrész és a dél-keleti irodaszárny megújítását végezte el a vasúttársaság. Ennek köszönhetően teljesen megújult, XXI. századi, modern utascsarnok várja az utasokat Sopronban.

Idén tavasszal folytatódik az épületegyüttes megújítása, a márciusban megkezdett munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése.

Az iránytótorony külső megújításának munkálatai az alábbi elemeket tartalmazzák:

 

  • Az épületre az egyes épületrészeknél korábban alkalmazott, nagy táblás szálcement homlokzatburkolatot helyeznek
  • A külső nyílászárókat és üvegezett felületeket korszerű és modern megjelenésű szerkezetekre cserélik
  • Üvegkorlát készül a vezérlő helyiséghez tartozó erkélyhez
  • A lapostető felületein új vízszigetelés készül

A felújítás alatt a személypályaudvar folyamatosan, korlátozások és változások nélkül üzemel; a munkavégzés a vonatok közlekedését nem befolyásolja.

A munkálatok elvégzéséhez az 1-es peron mellett kisebb munkaterületeket védőkerítéssel határoltak le a szakemberek, emiatt alkalmanként építési forgalomra is kell számítani.

A soproni vasútállomás irányítótornyának külső felújítása a tervek szerint szeptember végéig tart.

 

Legnépszerűbb cikkek