| 2022. január. 10. | 1 perc olvasás

Az ittas járművezetők kiszűrése volt a cél

Nem várt eredménnyel zárult a Soproni Rendőrkapitányság hétvégi „ittas akciója”

Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy még mindig sokan vannak, akik alkoholfogyasztást követően ülnek a volán mögé, pedig a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalással lehetséges. A balesetek elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat! – mondta el Kovács Miklós r. alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Az elmúlt hétvégén kollégáim összesen 863 alkalommal fújatták meg a szondát. Hét esetben mutatott pozitív eredményt a készülék. Ezek közül 5 esetben rendeltünk el büntetőeljárást - a vezetői engedély bevonása mellett -, és 2 esetben szabtunk ki közigazgatási bírságot. Volt olyan járművezető, aki amikor meglátta az intézkedő rendőröket, megfordult, hogy így próbálja megúszni az ellenőrzést, de kollégáim utánamentek, majd felelősségre vonták a szabályszegőt, akinél – a késő délelőtti órákban - az alkoholos befolyásoltságot ki is mutatta a szonda - folytatta az alezredes.

Az ittas járművezetés különösen veszélyes. Aki alkoholos állapotban vezet, nemcsak önmagát, hanem a többieket is súlyosan veszélyezteti, legyen szó akár egy másik gépjárművel közlekedőről, akár egy gyalogosról. Már kis mértékű alkoholfogyasztást követően is szűkül a sofőr látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket, a mozgásai pontatlanabbá válnak, a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik, csökken a felelősségérzet és az önkontroll, ezek pedig nélkülözhetetlenek a biztonságos vezetésnél – összegezte az osztályvezető.
A hétvégi akciónk eredményét látva tovább folytatjuk a fokozott ellenőrzést a kapitányság illetékességi területén, már csak azért is, mert hosszú idő óta ez volt az első balesetmentes hétvégénk, amiből még többet szeretnénk. – zárta gondolatit az alezredes.
„…hogy mindenki hazaérjen!”

 

Legnépszerűbb cikkek