| 2022. december. 1. | 2 perc olvasás

Az MTA elismerésében részesült a Soproni Gyógyközpont két munkatársa

Az egészségügyi szakdolgozók áldozatos és pótolhatatlan munkáját elismerések átadásával köszönte meg a Magyar Tudományos Akadémia testülete. A Soproni Gyógyközpont két vezető ápolója, Kalmárné Köő Julianna és Lengyel Katalin is kitüntetésben részesült.

A Magyar Tudományos Akadémia – társadalmi felelősségvállalása részeként – azokat az egészségügyi szakdolgozókat díjazta, akik a pandémia kezdete óta részt vettek a COVID-ellátásban, az oltási kampány szervezésében és segítették kollégáik szakmai fejlődését. Az elismerések odaítélésekor fontos kritérium volt a munkahelyi közösségben végzett szakmai munka és a példaértékű emberi magatartás is.

A szakmai kitüntetésben - a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közvetítésével - összesen 210 egészségügyi szakdolgozó részesült. A Soproni Gyógyközpont két vezető ápolóját is kitüntették.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

Kalmárné Köő Julianna, a Sürgősségi Betegellátó Osztály főnővére 1993 óta dolgozik a kórházban. Szakmáját általános ápolóként kezdte az intenzív osztályon, majd diplomás ápolói végzettséget szerzett. 2008 szeptemberétől a Sürgősségi Betegellátó Osztály főnővére. A pandémia alatt megszervezte és folyamatosan működtette a járványambulancia megfigyelő ápolói részlegét, gondoskodott az áthelyezett szakdolgozók képzéséről, a betegutak szervezéséről, az új gépek és berendezések, illetve mintavételi módszerek betanításáról. A sürgősségi szakápolástan elméleti és gyakorlati tanításával több éve részt vesz az ápoló képzésben. Törékeny alkata ellenére nagy teherbírású, pontos, precíz, határozott, de empatikus vezető. Nagy tapasztalattal, kiemelkedő szakmai és szervezői ismeretekkel 14 éve vezeti az osztály szakdolgozói közösségét.

Lengyel Katalin szülésznőként kezdte pályafutását, majd diplomás ápolói végzettséget szerzett. 2007 óta dolgozik a kórházban. A Krónikus Belgyógyászati Osztályon tett rövid kitérő után a 2008-ban megnyílt SBO-ra került diplomás ápolói munkakörbe. Kisfia születését követően a krónikus belgyógyászatra jött vissza osztályvezető ápolónak. A járvány alatt vezette a szakmailag egyik legnehezebb és legösszetettebb osztályt, a Covid „szürke” zónát. A szigorú járványügyi szabályok betartása mellett nagy odaadással szervezte meg a különféle alapbetegséggel rendelkező belgyógyászati, kardiológiai, sebészeti, neurológia és egyéb betegek alap- és szakápolási feladatait. A sürgősségi ellátásban szerzett szakmai ismereteire támaszkodva maroknyi csapatával és a rehabilitációs osztályokról áthelyezett ápolókkal kiválóan oldotta meg a feladatot. Segítségnyújtása nemcsak az ápolás szakmai feladatokra korlátozódott, lelki támogatást is nyújtott a kritikus betegek ellátásában kevésbé jártas kollégáknak. Osztálya gondos ápolási tevékenységet végzett, amit nagy sok beteg és hozzátartozó hálája és elismerése jelzett.

Legnépszerűbb cikkek