| 2020. november. 10. | 2 perc olvasás

Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek a hatóságok az év vége közeledtével

Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek a hatóságok az év vége közeledtével, a rendőrség, a Magyar Bankszövetség és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakemberei a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet.

Bor Olivér nemzetbiztonsági százados, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy az online vásárlások száma az év végi időszak mellett a pandémiára tekintettel is növekedést mutat, azonban körültekintően kell ezeket a tranzakciókat indítani, mert a kiberbűnözők mindenhol jelen vannak. Jellemzőjük a hamis biztonságérzet kialakítása, igyekeznek elhitetni a felhasználókkal, hogy ellenőrzött weboldalról rendelnek, sokszor a biztonságos oldalakhoz nagyon hasonló arculati elemeket használnak - mondta.

Példaként említette, hogy egy eladni kívánt terméknek komoly brandet alakítanak ki, weboldalt, webshopot hoznak létre, és hatásvadász cikkeket és hirdetéseket jelentetnek meg a közösségi médiafelületeken. Rámutatott: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az jellemzően nem igaz, így például nem lehet 10 ezer forintért csúcstechnológiás televíziókészüléket vásárolni, vagy 90 százalékos kedvezménnyel a legújabb mobilkészüléket.

Darázs-Horváth Zsófia rendőr százados, a Készenléti Rendőrség munkatársa elmondta, hogy ha online élnek vissza a bankkártyaadatokkal, akkor azt nagy valószínűséggel online is szerezték meg az elkövetők jellemzően adathalászattal, számlacsalással, hamis pénzügyi linkek vagy weboldalak segítségével. Ezekkel különböző platformokon vásárolnak árucikkeket, a megrendelt termékek egy részét pedig általában továbbértékesítik, a befolyt összeget pénzmosásra, de akár terrorfinanszírozásra is fordíthatják.

Kiemelte, hogy az internetes csalások száma évről évre növekszik világszerte, ezért döntött úgy az Europol, hogy - immár negyedik alkalommal - megszervezi az online termékvásárlási csalásokra fókuszáló nemzetközi akcióját. Az E-commerce 2020 elnevezésű akcióban idén 16 ország vett részt, két nap alatt 26 elfogás történt, de egyik sem Magyarországon. Tavaly, amikor nem volt vírushelyzet, 14 napos volt az akció, 6500 csalárd tranzakciót azonosítottak több mint 5 milliárd forint értékben. Ebből Magyarországra 250 tranzakció jutott, ami 130 bankkártya adatait érintette, a vásárlások összértéke pedig a 41,5 millió forintot is meghaladta, amiből a hatóságok 29,5 millió forint értékben tudták megakadályozni a visszaélést.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyettese elmondta: az internetes fizetések biztonsága ma Magyarországon kiemelkedően jó. Tavaly 146 millió ilyen tranzakció volt Magyarországon, és 1 millió tranzakcióra csupán 33 internetes csalással érintett jutott.

Felhívta a figyelmet arra a 2021 januárjától érvénybe lépő új kötelezettségre is, amit az internetes vásárlási tranzakciók biztonságosságának erősítése érdekében valamennyi hazai pénzintézetnek be kell vezetnie. A szabályozás szerint a jövőben a netes vásárlásokkor az eddigi adatok - a bankkártya száma, a tulajdonos neve, a kártya lejárati dátuma és az ellenőrző kód - megadása nem lesz elegendő, januártól olyan azonosításra is szükség lesz, ami megerősíti, hogy a tranzakciót valóban a kártyabirtokos indította el. Így, ha az azonosítás megtörténik, a tranzakció teljesül, de ha nem, a tranzakciót elutasítják - mondta.

 

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek