| 2021. augusztus. 4. | 1 perc olvasás

Az operett világa a Lenck-villában

Büszke vagyok arra, hogy Sopron polgára vagyok! – köszönte meg könnyekig meghatódva 1929-ben Lehár Ferenc a fogadtatást, amikor legújabb operettjének, Friderikének a soproni bemutatóját személyesen dirigálta. Kevesen tudják, hogy a világhírű zeneszerző gyermekkorának legboldogabb éveit Sopronban töltötte, 1940-től pedig a város díszpolgára is. A Muzsikáló Múzeum augusztus 11-ei szerdai estjén különleges könyvbemutatóval emlékeznek Lehár Ferencre a Lenck-villa kertjében.

Az operett műfaját sokáig úri csökevényként kezelték, a megítélése – nagy örömömre – mára megváltozott, és világszerte elismert műfaj lett – fogalmaz Dárdai Árpád karnagy, a Muzsikáló Múzeum című sorozat házigazdája. – Külön öröm számomra, hogy a szerdai könyvbemutatón vendégünk lesz Baranyi Ferenc, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy az operett műfaja a helyére került.

Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia Margitay Zoltánnal jelentetett meg értékes dokumentumokkal, fényképekkel, eddig ismeretlen anyagokkal kiegészített könyvet Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címen. A könyvbemutatót Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, valamint Nagy Ibolya operettprimadonna és Jenei Gábor színész, operett- és musicalénekes szereplése teszi különlegessé, akik a zeneszerző operettjeinek dalaiból mutatnak be válogatást.

A zenés könyvbemutató este 6 órakor kezdődik, díjmentesen látogatható, helyszíne a Lenck-villa Deák tér felőli terasza és kertrésze. Az előadás után a kötet a helyszínen megvásárolható. A Muzsikáló Múzeum program alatt nemcsak a kert, de a villa kiállítása is meghosszabbított nyitvatartással, 21 óráig várja a látogatókat, és természetesen piknikkosarakkal is készül a múzeum.

Legnépszerűbb cikkek