| 2020. november. 10. | 2 perc olvasás

Az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a rendkívüli jogrendet

Az Országgyűlés kedden 180 igen és egy nem ellenében elfogadta a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztést, vagyis 90 nappal meghosszabbították a november 4-én életbe lépett rendkívüli jogrendet.

Szerda éjféltől több intézkedés is hatályba lép 30 napra a döntés értelmében:

-Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási korlátozás lesz. Nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, kivételt csak a munkába és a munkából haza járás, illetve rendkívüli esetek jelenthetnek.

-Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak. Csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

-Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.

-A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

-Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.

-Esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, az egyházi és a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyeken kívül a házasulandó pár a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

-A temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt.

-A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

-Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

-A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – zárva kell tartani.

-A felsőoktatás csak online formában működhet és a kollégiumokat is be kell zárni.

-A középiskolákban nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

-A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.

-A szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-áig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják a fizetésüket.

-Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele szintén az, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják a fizetésüket.

 

A részletes szabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg. 

A kormány javaslatát Varga Judit igazságügyi miniszter terjesztette elő a parlamentben, aki expozéjában kifejtette: a koronavírus-járvány hatalmas méreteket ölt az első hullámhoz képest, Magyarország azonban felkészült, a kórházak felszereltek, és minden rendelkezésre áll a védekezéshez. Elmondta, hogy a járvány elleni védekezésben egyértelmű döntési és cselekvési képességre van szükség. A veszélyhelyzet újbóli kihirdetésének lényege éppen a hatékonyság biztosítása.

"A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A normális eljárásrend akár heteket is igénybe venne, ennyit azonban képtelenség várni. A magyar emberek élete és egészsége olyan nyomós közérdek, amely miatt azonnali lépések megtételére van szükség" - fejtette ki.

Lényegesnek nevezte, hogy a parlamenti felhatalmazás a kormány jövőbeni intézkedéseire is vonatkozik, az időbeli hatálya pedig a törvény kihirdetésétől számított 90 nap. A felhatalmazás ugyanakkor e 90 nap leteltét megelőzően is visszavonható.

 

Borítókép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Legnépszerűbb cikkek