| 2019. február. 7. | 1 perc olvasás

"Az Őrvidék magyar emlékei" - Kertész Ferenc előadása

Kertész Ferenc, a Maderspach Kommandó nevet viselő csapattal, már öt éve kutatja Burgenland ma is látható magyar történelmi emlékeit. A várak, kastélyok, templomok és közterületi emlékművek magyar, német, vagy latin nyelvű feliratai, a rengeteg helyen látható magyar nemesi címerek, a magyar szenteket ábrázoló festmények, szobrok, mind azt bizonyítják, hogy "Burgenland" ma is ezer szállal kötődik Magyarországhoz.

Az Őrvidék kiváló ismerőiként, túrákat, kirándulásokat szerveznek és vezetnek ezen a területen, ahol a résztvevők olyan információ és tudás, birtokába kerülnek, amelyek megváltoztathatják az eddigi történelmi ismereteiket és „Trianon”-hoz kötődő hiedelmeinket.

Az előadáson nem csak történelmi és földrajzi ismereteink gyarapodnak, hanem az óriási vetített képanyag meggyőző bizonyítékul szolgál és meggyőz bennünket is az Őrvidékhez kötődő ismereteink alapos felülvizsgálatának szükségességéről. A főleg fiatalokból álló csapat Maderspach Viktort (1875–1941) választotta „kommandója” névadójának, természetesen nem véletlenül. Elismert mérnök, sportoló vadász és író volt.

Az első világháborúban a fronton harcolt, majd gerillacsapatot vezetett az erdélyi román betörés idején a Retyezát és Páring hegységekben, a Kudzsiri-havasokban, valamint a Vulkán-hegységben. A nyugat-magyarországi felkelésben is részt vett, a nagy jelentőségű második ágfalvi összecsapás egyik parancsnoka volt. Közreműködött az 1940-es erdélyi bevonulásban.

Helyszín: Soproni Tudós Ismeretterjesztő Társaság (TIT) nagyterme (Sopron, Várkerület 98. Lenck-átjáró).

 

(Nyitóképünkön: FELSŐ-LÖVŐ. Ebenspanger Emil rajza)

Legnépszerűbb cikkek