| 2023. szeptember. 23. | 1 perc olvasás

Az ősz veszélye a mustgáz

Az ősz a szüret, ezzel együtt a bortermelés fontos időszaka, aminek egyik jellemző veszélyforrása a mustgáz.

Évente mintegy ötvenszer riasztják a tűzoltókat országszerte mustgázzal kapcsolatos esetekhez, és bár a megelőzése egyszerű, szinte egyetlen esztendő sem telik el baleset vagy tragédia nélkül.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált is okozhat.

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Ez azért fontos, mert már 10 százalékos szén-dioxid-koncentráció is eszméletvesztést, kis idő elteltével pedig fulladásos halált okozhat. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, és azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Vármegyénkben 2012 őszén történt utoljára mustgáz okozta tragédia Lébényben, ahol egy borospincében lett rosszul a gazda. A tűzoltók légzőkészülékben mentek le a pincébe, a szerencsétlenül járt férfit átadták a mentőknek, de sajnos már nem lehetett segíteni rajta.

Mivel már mindenhol megkezdték a szüreti munkálatokat, és a bor készítése is elkezdődött, a mustgáz-mérgezés ismét aktuális veszélyforrásként jelentkezik. A balesetek elkerülése érdekében továbbra is fokozott elővigyázatosságra intünk mindenkit.

A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, ezért aki ilyen balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Legnépszerűbb cikkek