| 2021. november. 23. | 1 perc olvasás

Az őszi gyalogosgázolások elkerülhetők

Az őszi időjárás velejárója, hogy romlanak a közlekedési viszonyok, amely minden közlekedőtől fokozott figyelmet kíván. Ilyenkor kedvezőtlenebbek az út-, látási és időjárási viszonyok, amelyekhez a közlekedőnek alkalmazkodniuk szükséges – hívta fel a figyelmet a Soproni Rendőrkapitányság.

Az őszi közlekedés speciális veszélyeit - főként ködös, esős időben – a rossz út-, látási és időjárási viszonyok jelentik. Ezekkel a biztonságunk, testi épségünk megőrzése érdekében minden közlekedőnek tisztában kell lennie.

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket, próbáljanak meg fokozatottan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz. Ugyanakkor az is elengedhetetlenül fontos, hogy a gyalogosok is mindent megtegyenek saját biztonságuk érdekében.


Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

A KRESZ előírja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, de a rossz közlekedési viszonyok megnehezíthetik ennek a betartását!

A Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén nemrég történt két gyalogos elütés is sajnos ezt támasztja alá. Hiába vétlen a gyalogos, mivel a közlekedésben ő a legvédtelenebb, gyakran súlyosan megsérül, míg a gépjárműben alig keletkezik nagyobb kár. Ezért saját védelmük érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben gyalogosként közlekednek, minden esetben bizonyosodjanak meg arról, hogy a számukra járó elsőbbséget megkapták.


Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

- Mielőtt lelépnek a járdáról, nézzenek körül, győződjenek meg arról, hogy a sofőr észrevette őket, tartsanak vele szemkontaktust, várják meg míg megáll!
- Ezt tegyék meg minden esetben, mielőtt másik forgalmi sávba lépnek!
- Bizonytalan helyzetekben soha ne lépjenekk le a járdáról, vagy ne haladjanak tovább!
- Biztonságuk érdekében sokat tehetnek ruházatuk megválasztásával is, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél jobban láthatóak legyenek!

Ne feledjék, csak az az elsőbbség, amit meg is adnak!

…hogy mindenki hazaérjen!


Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Legnépszerűbb cikkek