Az osztrák kormány a járványhelyzet súlyosbodására készül

  2021. október 23. - www.sopronmedia.hu (https://volksgruppen.orf.at/)

3-ról 5 fokozatúra bővíti a járványellenes védekező rendszerét az osztrák kormány. Ha az intenzív osztályok kihasználtsága kritikussá válik, akár kijárási korlátozások is jöhetnek –, de csak a be nem oltottak számára - derült ki a kancellár péntek késő esti tájékoztatóján.

Alexander Schallenberg Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter társaságában lépett a sajtó elé, miután videókonferencián szakértőkkel és a tartományok vezetőivel elemezték a helyzetet. Ennek során arról is döntöttek, hogy a járványügyi védekezés szeptember közepe óta érvényes rendszerét újabb két fokozattal bővítik.

A védekezés e szakaszában elválasztják egymástól a „védettek“ csoportját (akik már felvették a koronavírus-ellenes oltást, vagy nemrégiben igazoltan meggyógyultak a fertőzésből) a „nem védettekétől“ (akik a 3-G szabálynak csak rendszeres teszteléssel felelnek meg). Utóbbiaknak egyre szigorúbb korlátozásokkal kell szembe nézniük, ha a járványhelyzet tovább romlik – jelentette be az egészségügyi miniszter.

Mivel a cél az intenzív osztályok túlterhelésének megelőzése, a kormány COVID-betegek által foglalt ágyak arányához kötik a mindennapi életet érintő korlátozások bevezetését – ismertette a rendszert Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Jelenleg 220 ágyon, a rendelkezésre álló intenzív kapacitás 11 százalékán kezelnek súlyos, sokszor életveszélyes állapotú koronavírus-fertőzötteket.

  • 300 foglalt ágyig a pillanatnyilag érvényes szabályok maradnak életben – kötelező FFP2-es maszkviselés a nem védettek számára a szupermarketekben, élelmiszer-üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben. Ez a védekezés első fokozata.
  • 300 foglalt ágytól az éjszakai gasztronómiában, a szórakozóhelyeken valamint az 500 főnél nagyobb ültetett rendezvényeken a 2-G-szabály lép életbe – csak a vírus ellen védett, azaz oltott, vagy korábbi fertőzésből felgyógyult vendégek tartózkodhatnak ezeken a helyeken. Az otthon elvégezhető, antigén-alapú teszteket ebben a fázisban már nem fogadják el 3-G-igazolásnak
  • 400 foglalt intenzív ágy esetén azonnal életbe lép a védekezés harmadik fokozata. A mindennapokban érvényes 3-G-szabályt a 2,5-G váltja fel: az antigén-alapú teszteket ekkor már sehol nem fogadhatják el a nyilvános helyre belépéshez, csak a PCR-teszteket.
  • 500 foglalt ágynál lép életbe az új 4. fokozat. Ekkor a munkahelyek kivételével mindenütt a 2-G-szabályt kell alkalmazni. Tehát például étterembe és rendezvényekre már csak az oltottak és a gyógyultak mehetnek. A negatív PCR-teszteket ebben a fázisban egyedül a munkavégzéshez fogadhatják el.
  • Ha a kihasznált intenzív ágyak száma eléri a 600-at (ez az összes kapacitás 30 százaléka), akkor a kormány kijárási korlátozást vezet be a be nem oltott lakosság számára. Ők ebben a fázisban csak munkavégzés vagy az alapszükségletek kielégítése céljából hagyhatják el a lakhelyüket.

Az új intézkedések pontos részletei még nem ismertek, és egyelőre az sem derült ki, hogy egy esetleges szigorítás mennyiben érintené a belföldi utazásokat és a határforgalmat – számolniuk kell-e további korlátozásokkal a téli síszezonban külföldre utazóknak, valamint idegenforgalmi vagy munkavégzési céllal beutazó külföldieknek.

Schallenberg: az oltás működik

Az aktuális járványadatokat idézve Alexander Schallenberg rámutatott: az oltás működik, az intenzív osztályokon ápoltak túlnyomó többsége korábban nem vette fel a vakcinát. A járványügyi védekezés két alappillére ezért a munkahelyi 3-G szabály november 1-i bevezetése és az átoltottság további növelése. A kancellár és az egészségügyi miniszter egyaránt arra szólított fel mindenkit, hogy oltassa be magát, és győzze meg erről rokonait, ismerőseit is.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...