| 2020. július. 13. | 1 perc olvasás

Az osztrákok több mint 40 százaléka otthon marad a vakáció idején

Egy friss közvélemény-kutatás szerint óvatosabbak lettek az osztrákok az elmúlt hónapok során. A megkérdezettek többsége támogatja a kötelező maszkviselést, a járvány újbóli elszabadulásáért pedig a lakosságot teszik felelőssé.

A felmérést 1.000 ember megkérdezésével, július első harmadában készítette a Research Affairs közvélemény-kutató. A megkérdezettek 59%-a támogatja a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályokat, a nők körében ez az arány még magasabb, 63%.

A járvány újbóli gyorsulásáért a válaszadók 82%-a a lakosságot teszi felelőssé. 28% szerint a hatóságok nem ellenőrzik elég szigorúan a szabályok betartását, 11% pedig azt mondja: a kormány nem tartja kézben a helyzetet. Az emberek közel kétharmada tovább szigorítaná a szabálysértők büntetését.

A felmérés eredményei azt mutatják: a járvány nyomán óvatosabbak lettek az emberek. A megkérdezettek 41%-a kifejezetten kerüli a nyilvános helyek felkeresését, 35% pedig gyakrabban visel szájmaszkot, mint az kötelező lenne. A válaszadók 60%-a úgy látja, hogy a több ezer fős szabadtéri sportrendezvényeket mégsem kellene engedélyezni. Csak az emberek 28%-a nyilatkozta azt, hogy nem aggódik a kialakult helyzet miatt.

A nyári terveket illetően a felmérésből kiderült: az osztrákok 42%-a otthon marad a vakációra. 40% nem változtat a tervein, az emberek 19%-a pedig lemondja már lefoglalt nyári utazását.

Borítókép: illusztráció. Forrás: ORF

Legnépszerűbb cikkek