| 2021. október. 24. | 1 perc olvasás

„Az ötödik parancsolat” címmel jelent meg Baader Erik könyve

A balfi evangélikus templomban mutatták be Baader Erik első könyvét szombaton. A szerző saját emlékeit vetette papírra az 1944-től 1950-ig tartó időszakról, két fiú történetén keresztül.

Iskolás korának első hat évét foglalja össze Baader Erik első regénye. A könyvben saját emlékein keresztül mutatja be az első német nyelvű balfi lakosság életét, a második világháború végének borzalmait, a szovjet csapatok bevonulását, valamint a helyi németség kitelepítését, amikor az 1400 lakosból mindössze 12 család maradt – Két kitalált szereplő, Péter és András történetét szőttem bele a valós történelmi eseményekbe. A fiúk játékain, kalandjain keresztül mutatom be ezt a hat évet – mondta el a szerző.

A könyvbemutatón Baader Erik köszöntötte az érdeklődőket,  majd Vig Péter részleteket olvasott fel a könyvből. Ezt követően a Balfi Kórus Baader Erik vezetésével énekelt a közönségnek, akik az általa átdolgozott Bujdosik az árva madár, Heidenröslein, valamint a Kein schöner land dalokat adták elő, valamint a saját szerzeményét, az  Agnus dei-t.

A program végeztével a résztvevők közösen koszorút helyeztek el az evangélikus templom kopjafájánál. 
Baader Erik 1956-ban emigrált Svájcba, ahol tanítóképző iskolát végzett, majd tanárként helyezkedett el. Nyugdíjas korában költözött haza Balfra, ahol a Balfi Kórus karnagyaként tevékenykedik.

Legnépszerűbb cikkek