| 2023. január. 4. | 1 perc olvasás

Az új esztendőben se váljon a csalók áldozatává!

A Soproni Rendőrkapitányság információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást az elmúlt napokban. Ezúttal egy külföldi telefonszámról kapott sms tartalmazta azt az adathalász linket, amely a jogtalan kártyahasználathoz vezetett.

Egy soproni férfi tett feljelentést, mert több alkalommal, összesen negyvenezer forintban jogtalanul vásároltak a bankkártyájával. A feljelentő felesége szokott külföldről vásárolni az interneten keresztül, aki nem lepődött meg azon, amikor arról kapott sms-ben egy külföldi számról értesítést, hogy amennyiben kézhez kívánja venni a korábban megrendelt csomagját fizessen be a megadott linken két euró vámköltséget. Az így elért oldalon megadta férje bankkártya adatait a kért összeg kiegyenlítéséhez. Két nappal később tűnt fel a házaspár számára, hogy egy közel húszezer forintos kifizetés történt a kártyával, amelyet egyikőjük se kezdeményezett. Ezt követően nézték át a kártyás fizetéseiket és vették észre, hogy már korábban is történt egy hasonló összegű jogtalan kifizetés a kártyával, valamint a két euró sem a vámhivatal számlájára ment.

Mindennapjaink része az internetről történő vásárlás, ezért mindig elővigyázatosnak kell lennünk, hogy ne adjunk esélyt az adatainkkal való visszaélésre – mondta el Lévai Károly rendőr főtörzszászlós, a Soproni Rendőrkapitányság nyomozója.

Az egyik legfontosabb szabály, amit észben kell tartanunk, hogy hivatalos kifizetést sohasem kell sms-ben, vagy emailben kapott linken keresztül teljesítenünk. Fizetési kötelezettségeinket a megadott számlaszámra tudjuk elutalni a biztonságos net- vagy telebankos oldalunkról. Továbbá érdemes minden utalás előtt ellenőrizni, hogy valóban attól a hivataltól, intézménytől kaptuk a felszólítást, amelyre az üzenetben hivatkoznak. A nyilvánosan, mindenki által hozzáférhető email végződésű - mint a gmail.com, yahoo.com - felszólító levelek biztosan nem hivatalos szervektől jöttek, ezért azokat mihamarabb törölni is kell. Amennyiben megtörtént a baj minél előbb lépjünk kapcsolatba a bankunkkal, tiltsuk le a kártyát és zároltassuk a számlánkat – osztotta meg tanácsait a nyomozó.

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

 

Legnépszerűbb cikkek