| 2022. január. 20. | 1 perc olvasás

Bagolylesre hív a Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely-felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít. Az országos programhoz a Fertő-Hanság Nemzeti Park is csatlakozott.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében. 

A felmérésre a Fertő-Hanság Nemzeti Park is várja a lelkes önkénteseket:

A felsorolt településeken vannak bagoly telelőhelyek, ezeket mindenképpen fel kellene keresni, de ezenkívül persze a többi településen, lakókörnyezetetekben is érdemes nyitott szemmel járni és keresni az új helyeket. Aki szeretne a felmérésben részt venni, a [email protected] email címen tud jelentkezni.

Eddigi ismert bagoly telelőhelyek (települések): 
Acsalag, Agyagosszergény, Árpás, Ásványráró, Babót, Bágyogszovát, Bezenye, Bezi, Bodonhely, Bogyoszló, Börcs, Bősárkány, Csikvánd, Csorna, Dör, Dunaszeg, Dunaszentpál, Fehértó, Fertőd, Fertőhomok, Fertőújlak, Gönyű, Gyömöre, Győr, Győrzámoly, Halászi, Hegyeshalom, Hidegség, Jánossomorja, Kapuvár, Kapuvár-Öntésmajor, Kimle, Kisbajcs, Lázi, Lébény, Magyarkeresztúr, Máriakálnok, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Mosonszentmiklós-Mosonújhely, Mosonszolnok, Nagybajcs, Nagycenk, Osli, Öttevény, Pázmándfalu, Rábacsécsény, Rábapatona, Rábasebes, Rábatamási, Rábcakapi, Rajka, Sarród-Nyárliget, Sobor, Sopron, Sopronnémeti, Szany, Szil, Táp, Tápszentmiklós, Töltéstava, Vadosfa, Várbalog, Veszkény, Zsebeháza

Fontos információk nyerhetők ki a bagolyköpetekből, ezért aki talál, az gyűjtse be:

A köpeteket Bodor Ádámnak vagy közvetlenül Takács Gábornak, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának juttassák el. A köpetekben található rágcsáló csontokból lehet következtetni egy térség kisemlős populációjára, kiemelten fontos a fokozottan védett északi pocok állományainak a feltérképezése az Igazgatóság számára.

Egy cetlin tüntessék fel az alábbi infókat:
Gyűjtés ideje:
Gyűjtés helye:
Bagolyfaj neve:
Gyűjtő neve:

A telelőhelyek felmérésével kapcsolatban bővebb információt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán találnak. 

Borítókép; Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 

Legnépszerűbb cikkek