| 2021. május. 4. | 3 perc olvasás

Bajnok lett a Sopron Basket!

Tizennegyedik alkalommal hódította el a bajnoki címet a Sopron Basket! A Szekszárd elleni mérkőzésen 62-54-es arányú győzelmet arattak a zöld-sárgák, akik 3:1-es összesítéssel hódították el a trófeát.

Remek hangulatban dobták fel a labdát a szekszárdi csarnokban, ahova a hazai szurkolók a csapat kérésének megfelelően fehér felsőben érkeztek. A tét óriási volt. A Sopron a bajnoki cím megszerzéséért, a Szekszárd az esélyei életben tartásáért lépett pályára. Idegesen kezdtek a csapatok. Jelena Brooks és Briann January tripláival a Sopron került lépéselőnybe a mérkőzés elején, majd Cyesha Goree és Erica McCall révén egyenlített a Szekszárd. Összességében azonban a soproni csapat nyugodott meg előbb és 12-10 után egy 9-0-s futással 21-10-es előnyre tett szert. Jelena Brooks 4, míg Megan Walker 3 és Czukor Dalma 2 ponttal vette ki a részét ezen futásból. Az első szakasz végül Theodoreán Alexandra két büntetője zárta le, így 10 perc után 21-12 állt az eredményjelzőn.

A második szakaszt Zala Friskovec két triplája és Határ Bernadett 2+1-es helyzete vezette fel. Hat pontnál közelebb nem tudott felzárkózni a házigazda, így Zseljko Djokics 26-18-nál időt is kért. Ezt követően azonban ismét a Sopron került fölénybe és az előnye kétszámjegyűre nőtt. A legnagyobb differenciát 32-20-nál regisztrálhattuk. Még három perc volt a félidőig, a Szekszárd ismét Zele Friskovec sikeres távoli dobásával kezdte meg a felzárkózást. Az első 20 perc végéhez érve kiegyenlítettebbé vált a játék. Soproni oldalon is becsúszott két eladott labda, így Studer Ágnes büntetőjével és Cyesha Goree kiváló helyzetfelismerésével 33-26-ra módosította az állást a KSC. Sőt, a félidő utolsó támadásánál esélye volt tovább csökkenteni a lemaradását. Az állás azonban már nem változott. Az első félidőt követően hazai oldalon Zala Friskovec, a vendégeknél Jelena Brooks járt 11-11 pontnál.

A harmadik negyed Briann January triplája vezette fel, majd Gabby Williams találataival már 39-26-ra ment a Sopron. Studer Ágnes és az extázisban játszó, ekkor már negyedik tripláját értékesítő Zala Friskovec igyekezett meccsben tartani a Szekszárdot. Amikor Cyesha Goree 39-33-ra felhozta a házigazdát, Gáspár Dávidnak időt is kellett kérnie. Rendezte sorait a Sopron és ritmust váltott. Visszatérve a pályára egy 14-0-s futást indítottak a vendégek. Megan Walker két triplával, Határ Bernadett két duplával, míg Jelena Brooks és Gabby Williams 2-2 ponttal segítette csapatát ebben a sorozatban. A különbség 53-33-nál 20 pontra nőtt a felek között. A játékrész hajrájában Bálint Réka betalált, de így is magabiztos előnnyel gazdálkodhatott a Sopron Basket.

A soproniak 20-9-re nyerték a harmadik negyedet, mely során a 13 kísérletükből 8 sikeres lett. Ugyanez az arány hazai oldalon 14 kísérletből 4 mezőnykosár volt. A 63-35-ről induló záró szakasz elején Zala Friskovec próbált ismét a KSC élére állni, miután a hárompontosa indította ezt a játékrészt. Összességében a soproni siker és ezzel a klub 14. bajnoki címének megszerzése ekkor már nem forgott veszélyben. A folytatásban Gabby Williams és Jelena Brooks büntetői visszaállították a 19 pontos differenciát. Az utolsó öt percben már mindkét szakmai stáb széles rotációt alkalmazott és teret adott minden bevethető játékosának, hogy a fináléba hangulatába belekóstoljon. Lelkes közönsége előtt a Szekszárd is mindent megtett, hogy szépen zárja a mérkőzést és ez összességében sikerült is a hazai csapatnak, miután 59-40 után szépített. A különbség 10 egység alá olvadt. A végeredményt Megan Walker és Szabó Fanni büntetői alakították ki.

A Sopron Basket remek játékkal, a harmadik negyed 14-0-s futásával magabiztos győzelmet aratott. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő párharcot 3-1-re nyerték a soproniak és ezzel fennállásuk során 14. alkalommal értek fel a csúcsra a magyar bajnokságban.


A képek forrása: Tóth Zsombor - Sopron Basket

Legnépszerűbb cikkek