| 2022. november. 15. | 1 perc olvasás

Bajuszkampány a férfiak egészségéért

Novemberben már hagyománynak tekinthető, hogy a Movember mozgalom támogatói világszerte bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak körében leggyakoribb rosszindulatú megbetegedésekre és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Magyarországon a prosztatarák az 50 év feletti férfiak leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Sok esetben nem jár tünetekkel, éppen ezért kiemelt jelentősége van a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek.

A szakorvosi szűrés három pillérből tevődik összea PSA (prosztata specifikus antigén) szintjének vérből történő méréséből, illetve tapintásos és ultrahangos vizsgálatból. Amennyiben a 3 vizsgálat alapján felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétel történik. A Soproni Gyógyközpont urológiai szakrendelésén beutaló nélkül, előzetes időpont egyeztetést követően lehet részt venni a szűrővizsgálaton. A szakorvosok szükség esetén a biopsziát is el tudják végezni ambuláns úton.

fotó: Soproni Gyógyközpont weboldala 

A szűrés évente javasolt minden ötven év feletti férfinak. Akinek családjában férfiágon már előfordult a prosztatarák, annak már negyvenéves kor után indokolt a vizsgálaton megjelenni. A genetikai tényezők mellett a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a hormonális változások, a helytelen étkezés és az elhízás. Mint minden daganattípus esetén, a betegség kialakulásában ugyancsak kiemelt szerepe van a dohányzásnak.

A prosztatarák hasonló tüneteket okozhat, mint a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodása, ilyenek lehetnek a nehezített vizeletürítés, a gyakoribb éjszakai vizelés, esetleg a véres vizelet. Ha valaki ezeket tapasztalja, forduljon urológushoz! A szűrővizsgálat ugyanis arra is alkalmas, hogy a tünetek okát meghatározza.

Ma már számos kezelési módszer létezik, kiválasztásuk függ a betegség előrehaladottságától, a beteg korától és általános állapotától. Ha valakinél rosszindulatú prosztatadaganatot diagnosztizálnak, akkor a korai stádiumban gyógyító megoldást jelenthet a radikális prosztataműtét. A Soproni Gyógyközpont urológiai osztályán is elérhetőek a legkorszerűbb laparoszkópos technikák. Még előrehaladott stádiumban is van lehetőség a betegség kezelésére megfelelő gyógyszeres és injekciós terápiával, onkológiai gondozással.

Magyarország idén tizennegyedszer csatlakozott a Movember mozgalomhoz. A „Növessz bajuszt és ments meg egy manust!” kampányban résztvevők az egyik legférfiasabb jelképet, bajuszt növesztenek és „kitűzőként” viselik egy hónapon át.

Borítókép; archív felvétel; forrás; Arany Kígyó Gyógyszertár Facebook oldala 

Legnépszerűbb cikkek