A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy a 2021. augusztus 23-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fdf%2F48%2Fmetro-chef-friss-borju-nudli-masolat_t4cf.jpg)
Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin-termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.
Az E. coli fertőzés tünetei lehetnek hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, emellett előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés komoly problémát is okozhat.
Az Escherichia coli (E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be: részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E. coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik, olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.
Fotók forrása: nebih.hu
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F04%2Fc2%2Fmetro-chef-friss-borju-stefania-masolata-2_csg2.jpg)