| 2021. augusztus. 12. | 1 perc olvasás

Baktérium-szennyezettség miatt borjúhúsokat hívott vissza a Metro

A Metro Kereskedelmi Kft. E. coli baktérium-szennyezettség miatt visszahívja és a forgalomból is kivonja a Metro Chef Friss borjú nudli és a Metro Chef Friss borjú stefánia nevű borjúhúsokat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy a 2021. augusztus 23-i minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket ne fogyasszák el.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin-termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Az E. coli fertőzés tünetei lehetnek hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet, emellett előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés komoly problémát is okozhat.

Az Escherichia coli (E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be: részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E. coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik, olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

 

Fotók forrása: nebih.hu

Legnépszerűbb cikkek