| 2017. szeptember. 8. | 2 perc olvasás

Balesetmegelőzés a cél

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a közelmúltban bekövetkezett súlyos közúti közlekedési balesetek helyszínén közlekedésrendészeti ellenőrzéseket végzett a megelőzés és felvilágosítás jegyében.

A megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2017. szeptember 7-én, több helyszínen végzett forgalom-ellenőrzést a rendőrkapitányságok járőreivel. A cél az volt, hogy azokon a helyszíneken, ahol halálos vagy személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek történtek az ellenőrzések során a baleseti okokat feltárják és a közlekedőket a balesetmentes közlekedés érdekében, megszólítsák. A járművezetőket hasznos vezetés-technikai tanácsokkal látták el és felhívták a figyelmüket a passzív biztonsági elemek használatára.

A közúti közlekedési balesetek, megelőzése fontos társadalmi érdek, azonban legalább olyan fontos a már bekövetkezett közlekedési balesetek súlyosságának enyhítése, melyben a biztonsági öv, mint passzív biztonsági berendezés elengedhetetlenül fontos szerepet tölt be. A járőrök a gépkocsivezetőknek egy speciális vágópengét ajándékoztak, amellyel közlekedési baleset esetén – ha valaki a járműbe szorult - a biztonsági övet egy mozdulattal el lehet vágni.

A rendőrök arra is figyelmeztették a járművezetőket, hogy a hosszabb ideig tartó vezetés fáradságot és a reakcióidő lassulását okozhatja, ezáltal többszörösére növekedhet a közúti közlekedési balesetek bekövetkezése. Az ellenőrzés során a gépkocsivezetőket egy speciális jelzőkészülékkel ajándékozták meg, mely megakadályozza, hogy azok alvás közeli állapotba kerülhessenek.


fotó: police.hu

fotó: police.hu

A balesetek túlnyomó része mindig valamilyen emberi mulasztás miatt történik, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi jó tanácsokkal segíti közlekedőket:

 - a közlekedési szabályokat ne hagyják figyelmen kívül, és mindig körültekintően vegyenek részt a közlekedésben,

- biztonsági öv segítséget nyújt a sérülések súlyosságának enyhítésében, továbbá életeket is menthet, ezért a személygépkocsiban utazók mindig használjanak biztonsági övet,

 - fontos a megfelelő követési távolság megtartása az előttünk közlekedő jármű mögött, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni,

- az előzéseknél mindig figyelembe kell venni a szembejövő forgalmat és a manőver megkezdésekor meg kell győződnünk, hogy másik jármű korábban nem kezdett-e előzésbe,

- soha ne előzzünk be nem látható kanyarban, bukkanóban, vagy ahol azt közúti jelzés tiltja,

 - csak olyan járművel közlekedjenek, amely a biztonságos közlekedésre alkalmas,

 - a téli gumiabroncsok cseréje indokolt, amennyiben a hőmérséklet tartósan 7 Celsius alá süllyed,

 - ha szabálytalankodó járművezetőt látnak a biztonságra és a baleset elhárítására törekedjenek,

- mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek,

 - ha vezetés közben fáradtságot, vagy az érzékszervek tompulását tapasztalják, azonnal álljanak meg és tartsanak pihenőt!

- Az autópályákon forgalmi okból feltorlódott kocsisorban közlekedők számítsanak a sebességcsökkenésre és a megállásra. A vészvillogó bekapcsolása információval szolgál a mögöttes forgalomnak, hogy sebességcsökkenésre vagy megállásra kell számítani.

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály folyamatosan elemzi a sérüléses balesetek bekövetkezésének körülményeit és az ellenőrzéseket a frekventált helyszínekre fókuszálva, végzi.

Legnépszerűbb cikkek