| 1 perc olvasás

Banki csalás: közel 2 millió forintot csaltak ki egy soproni férfitól!

Egy férfi azután tett feljelentést a Soproni Rendőrkapitányságon, hogy telefonon felhívta egy banki ügyintézőként bemutatkozó nő, aki szokatlan tranzakciókra figyelmeztette.

A csaló azt mondta az áldozatnak, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a rendőrséggel, és kérte, hogy egy másik férfi kollégája segítségével telepítsen egy programot a számítógépére. Ezzel az elkövetők valójában távoli hozzáférést biztosítottak maguknak az eszközökhöz, és így sikerült is nekik a sértett bankszámlájáról mintegy 2 millió forintot leemelniük. A tranzakció közben gyanússá vált a soproni férfinak a sok kód megadása, ezért kérte feleségét, hogy telefonon hívja fel a bankjukat. A pénzintézet ezután persze azonnal zárolta a számlát, de addigra már megtörtént a baj.

Az átverési sablon változatlan, csupán a legendák változnak, melyekkel a csalók megkeresik áldozataikat telefonon, e-mailben vagy SMS-ben. Van, hogy adásvételi eljárás érintettjeként, máskor nagy összegű nyeremény ígéretével kecsegtetve, sok esetben pedig banki ügyintézőnek kiadva magukat veszik rá a későbbi sértetteket az AnyDesk alkalmazás letöltésére, amivel az áldozatok teljesen kiszolgáltatják magukat, adataikat és pénzüket a csalóknak.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

  • Minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Lehetőleg ne döntsenek egyedül!
  • A banki ügyintézők nem utasítanak telefonbeszélgetés közben utalásra!
  • Soha ne adják ki telefonon az internetbanki azonosítókat, a fizetéshez szükséges bankkártyaadatokat, ugyanis a csalók a bankkártya-azonosító, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével azonnal hozzáférhetnek a pénzükhöz.
  • Más kérésére semmilyen alkalmazást, programot ne telepítsenek a számítógépre vagy a mobiltelefonra, még akkor sem, ha azt a bank vagy szolgáltató nevében kérik!
  • Kérjenek értesítést – lehetőleg személyesen – a banktól a számlát vagy kártyát érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsanak be limitet, regionális és online korlátozást!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal szóljanak a rendőrségnek!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Borítókép; police.hu 

Legnépszerűbb cikkek