| 2019. június. 6. | 1 perc olvasás

Bányamérő konferenciát tartottak Sopronban

"Történetünk 100 éve" címmel várta háromnapos konferencia a bányamérő hazai szakembereket Sopronban. A hagyományos tanácskozás középpontjában a selmeci akadémia egy évszázaddal ezelőtti költözése állt.

Gyrotheodolite – a bányamérő szakembereken kívül kevesen tudják, hogy mi is a funkciója az eseményen kiállított egyik szerkezetnek. Azt az évfordulót viszont minden soproni magáénak érezheti, amely az idei konferenciának a középpontjában áll: a selmeci Bányászati és Erdészeti Főiskola 100 esztendővel ezelőtt költözött Selmecbányáról városunkba. Sopron évtizedekig jelentős szerepet töltött be a bányász képzésben.

Dr. Havasi István, a Miskolci Egyetem Geofizikai és Térinformatikai Intézetének egyetemi docense, Bányamérő Szakcsoport elnöke
Dr. Havasi István, a Miskolci Egyetem Geofizikai és Térinformatikai Intézetének egyetemi docense, Bányamérő Szakcsoport elnöke

- 1919-től 1959-ig ez a város volt a vezetője a bányamérés oktatásának – emelte ki Dr. Havasi István, a Miskolci Egyetem Geofizikai és Térinformatikai Intézetének egyetemi docense, Bányamérő Szakcsoport elnöke. - Olyan kiváló mentorok oktattak itt, mint Tárczy Hornoch Antal a bányamérés professzora, Sébor János a geodézia professzora – fűzte hozzá.  

Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében köszöntötte a szakmai tanácskozás résztvevőit. Beszédében ő is a selmeci akadémia költözését állította központba. Kiemelte az ebben játszott jelenetős szerepét Thurner Mihály egykori polgármesternek, Laehner Hugó államtitkárnak, és hangsúlyozta Dr. Klebesberg Kunó szerepét is.

A konferencia résztvevőit üdvözölte Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora is. A tanácskozáson a szakma aktualitásairól is szó esett: így a bányatérképek elektronikus feltöltéséről, vizsgálatáról és az azokkal kapcsolatos tapasztalatokról.

Legnépszerűbb cikkek