| 2019. április. 16. | 1 perc olvasás

Bár vége a fűtési szezonnak, a veszély nem múlt el!

Április 15-ével hivatalosan lezárult az év eleji fűtési szezon, ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye.

Sokan tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba a veszélyes gáz kialakulását, holott létrejöttének kockázata egész évben fenyeget. A mérgezéssel járó esetek nagyrésze a fürdőszobában történik. Az otthoni fürdők és zuhanyzók általában kis méretű helyiségek, ezért kevés bennük a levegő is. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek működés közben elhasználják a fürdőszoba levegőjét. Aki zárt ajtó mellett sokáig engedi a meleg vizet, és nincs semmilyen szellőzés a helyiségben, az életével játszik. A víz melegítése során mérgező gáz is keletkezik, ha nem biztosított a levegő cseréje, akkor a felhalmozódó szén-monoxid veszélyes helyzetet teremt. Miután színtelen és szagtalan, ezért lehetetlen érzékelő nélkül észrevenni.

Odafigyeléssel megelőzhetőek a tragédiák:

Annak érdekében, hogy megelőzzük a szén-monoxid-mérgezést, fontos, hogy a fűtőeszközünket rendszeresen - lehetőleg évenként - felülvizsgáltassuk, rendszeresen ellenőriztetni, tisztíttatni kell a kéményeket is, de ugyanilyen fontos a levegő utánpótlás, a szellőztetés is. 

A biztonság növelése érdekében mindenki részére javasoljuk megfelelő minőségű szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet.  (Ezen a linken érhető el az érzékelők pozitív és negatív listája.)

Borítókép: illusztráció; Forrás: katasztrófavédelem

Legnépszerűbb cikkek