| 2020. március. 26. | 2 perc olvasás

Barcza Attila: Párthovatartozástól függetlenül egységre van szükség

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében példaértékű összefogás indult el Sopron térségében. Számos településen készülnek védőmaszkok, több ezer már kiosztásra került. Barcza Attila országgyűlési képviselő személyesen meglátogatta az önkénteseket, és örömmel tapasztalta, hogy rengetegen összefogtak a választókerületben.

– Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a választókerületben?
– Óriási dolognak tartom azt a hatalmas összefogást, ami Sopronban és térségében elindult a koronavírus-járvánnyal szemben. A helyi polgármesterekkel folyamatosan kapcsolatban vagyok, és most nem csak a településfejlesztésekről, hanem első sorban koronavírus elleni védekezésről egyeztetünk rendszeresen. Több mint tizenöt településen varrják az önkéntesek a védőmaszkokat, amely hatékonyan segíti a vírus elleni védekezést.

– Mit tud elmondani a rendelkezésre álló védőfelszerelésekről?
– Jó hír, hogy térségünkben a kórházban és valamennyi egészségügyi és szociális intézményben a szükséges védőfelszerelések rendelkezésre állnak. Lakossági szinten viszont egyelőre még nincs annyi maszk, hogy mindenkinek jusson. Fertődön és Sopronhorpácson is meglátogattam önkénteseket, akik szabadidejükben térítésmentesen dolgoznak. Ők és a településvezetők elmondták, a nehéz helyzetben a lakosság összefogott, hogy segíteni tudjon másoknak. Az önkormányzatok, települési egyesületek támogatják az anyagbeszerzéseket, az önkéntesek pedig mindenhol térítésmentesen dolgoznak. Szeretnék köszönetet mondani azoknak a soproniaknak, akik otthonukban varrnak, és családjukat, ismeretségi körüket ellátják. Sok ilyen kezdeményezésről hallottam.

– Közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy több ezer maszk került már kiosztásra...
– Valóban. Fertődön 1400 maszkot juttattak el az idősekhez, most pedig azon dolgoznak, hogy mindenkihez kerüljön. Fertőszentmiklóson is több mint 1000 darab készült el. Sopronhorpácsi koordinálással a településen, Undon, Szakonyban, Gyalókán, Zsirán, és Répcevisen már 4000 maszk került kiosztásra. Folyamatosan varrnak az önkéntesek mindenütt: több helyen besegítenek az óvónők és a hivatali dolgozók. Komoly összefogást tapasztaltam Nagycenken, Peresztegen, Lövőn, Nemeskéren, Sarródon, Pinnyén, Hidegségen, valamint más Fertő parti és Sopron környéki településeken.

– Az idősek ellátása milyen keretek között zajlik?
– Köszönöm ezt a fontos kérdést. Ki kell emelni, hogy minden településen megoldott az idősek ellátása. Vagyis igény esetén boltba, gyógyszertárba mennek helyettük, csak jelezni kell helyben. A lakosságot már mindenhol tájékoztattuk erről.  Ezen kívül Sopronban is kiemelten figyelnek az idősekre, és segítenek nekik.

– Összességében milyen benyomásokkal gazdagodott az elmúlt időszakban?
– Jó látni és érezni azt a komoly térségi összefogást, amikor a bajban számíthatnak egymásra az emberek. A településvezetők odaadással és kiváló szervezéssel koordinálják a helyi ügyeket. Most valóban az összefogás idejét éljük. Úgy gondolom, párthovatartozástól függetlenül egységre van szükség, hiszen így tudunk hatékonyan fellépni a vírus elleni védekezésben. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek