| 2019. április. 26. | 5 perc olvasás

Barlangszínház: nyitány június 2-án

A Soproni Szimfonikusok kamarazenekara Ötórai hangolójával kezdődik június 2-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház idei szezonja, a játszóhelyen 51 előadást tartanak a műfaji sokszínűség jegyében, és újra megrendezik a SopronDrum ütősfesztivált világsztárok részvételével.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kőfejtőt és barlangszínházat 2015-ben újították fel európai uniós pályázati forrásból, kormányzati támogatás mellett. A játszóhelyet Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész fedezte fel, mint kulturális teret az 1930-as években. Azóta a barlangszínház és a kőfejtő, a különleges környezet már önmagában is életre szóló élményt ad az odalátogatnak. A barlangszínház színvonalas kulturális kínálatával pedig a térség kiemelt turisztikai célpontjává vált.

Pataki András, a barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy az ország egyik legrégebbi fesztiváljának, a Soproni Ünnepi Heteknek (SÜH) tematikus programjaihoz igazodva alakították ki az idei műsort, amelynek központi helyszíne ez a játszóhely. Táncos, zenés előadások, operaprodukciók, színházi estek, nemzetközi sztárokat felvonultató ütősfesztivál várja a közönséget.

A programok közül kiemelte a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett Carmen előadását június 22-én és a Soproni Petőfi Színház Valahol Európában című musicalének bemutatóját Halasi Imre rendezésében. Az eredeti Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzet film forgatókönyvének alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. Sztehlo Gábor Sopronban érettségizett a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnáziumban. Róla is megemlékeznek majd a darab premierje előtt július 26-án.

Az ügyvezető elmondta: A víg özvegy című nagyoperettjük húsz német nyelvű előadására az osztrák-bajor területről tízezret meghalódó néző érkezik egy ausztriai partnerükkel kötött együttműködés eredményeként. A játszóhelyet felfedező Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek ebben a szezonban. Száz férőhellyel, új kulturális teret, Dohnányi-termet nyitnak a barlangszínházban. A komolyzene kedvelőinek idén tíz kamarakoncertet tartanak a soproni zenészek. Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert és természetesen Dohnányi művei is felcsendülnek majd ezeken az alkalmakon.

Az ide barlangszínházi szezonban június 23-án a népszerű Csík zenekar érkezik a barlangszínházba. A humor nagyágyúi Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel, a következő nap pedig a Budapest Bár tart koncertet. A 100 tagú cigányzenekar augusztus 9-én és 10-én látható Fertőrákoson. A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen.

A barlangszínház idei évadában szeretnék túlszárnyalni a 24 ezres nézőszámot.

A szezon és a SÜH központi eseménye a második SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivál, amelyet június 10. és 17. között rendeznek meg. Horváth Kornél, ütőhangszeres művész, a fesztivál művészeti vezetője nagy örömmel jelentette be, hogy idén is sikerült világsztárokat meghívniuk és továbbra is különleges, egyedülálló élményként több fellépő nem csak koncertezik, hanem kurzust is tart a fiataloknak. Ő ezt tartja a rendezvénysorozat legnagyobb értékének.

A második SopronDrumra érkezik a  világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, a tizenkét tagú, ütősökkel és vokálosokkal megerősített  Incognito együttes. Ők  június 14-én este nyolc órakor a fertőrákosi barlangszínházban zenélnek.

A SopronDrum szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este nyolckor a Fertőrákosi Barlangszínházban. A világ egyik legjobb női basszusgitárosa játszott Prince csapatában is. A fergetegesnek ígérkező bulin koncertet ad zenekarával, valamint a két másik sztárral, Dennis Chambersszel és Tommy Campbellel. Ők ketten a világ jazz életének kiemelkedő dobosai, hangszereik géniuszai, s hosszú pályafutásuk alatt először világszenzációként közösen lépnek színpadra Fertőrákoson. Ez műfajtörténeti pillanat is egyben.

Mindkettőjük tart kurzusokat az érdeklődőknek, csakúgy, mint a világ egyik legismertebb marimba oktatója, Gordon Stout. Most három napig Sopronban tőle tanulhatnak marimbázni a fiatalok.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is. A belga Michael Schack az elektromos dobolás legelismertebb képviselője osztja meg tudását egy a workshopon a fiatalokkal. Michael Schack ezen kívül Andrew J-vel koncertet tart június 15-én a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. Ugyancsak ott lépnek fel a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Ütőtanszakának és a XIII. Országos Ütőhangszeres versenynek győztesei június 16-án. Ezen a napon "Magyar legendák" címmel a hazai rock-dobolás ikonjai, Solti János és Németh Gábor tartanak bemutatót a Soproni Petőfi Színházban. Utánuk pedig a Liszt központban a Budapest Ragtime Band muzsikál a közönségnek.

A SopronDrumon a Budapest Jazz Orchestra Ella 100 című nagy műsora várja a nézőket, Malek Andrea, Tóth Vera és Náray Erika énekesekkel együtt. Ők Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek a fesztivál nyitónapján.

Kollmann Gábor jazz-szaxofonművész, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja, a Budapest Jazz Orchestra vezetője elmondta: nem először lépnek fel a barlangszínházban, s ö külön örül, hogy soproni születésű zenészként láthatja, átélheti milyen kulturális fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a város.

A sajtótájékoztatón a 35 éves születésnapját ünneplő Amadinda együttes vezetője Rácz Zoltán ütőhangszeres előadóművész elmondta: az elmúlt 35  esztendő alatt négy kontinens 36 országában turnéztak. A június 15-én látható barlangszínházi ünnepi fellépésüket úgy állították össze, hogy az a négy elem, amely meghatározta az együttesük eddigi működését megjelenhessen a műsorukban.Ezért hallanak majd a nézők eredeti ütőhangszeres műveket, tradicionális, az európai kultúrkörön kívülről gyűjtött zenéket, korábbi művek átiratait és az együttes két tagjának: Váczi Zoltánnak és Holló Aurélnak a darabjait, szerzeményeit.
 
Az opera műfaj kedvelői az idei barlangszínházi szezonban július 5-én a Kassai Állami Opera Puccini Bohémélet olasz nyelvű előadását tekinthetik meg, július 6-án pedig magyarul, német feliratozással szerepel a műsoron Mozart Figaro házassága című kedvelt műve a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként a Co-Opera szervezésében.

Oberfrank Péter karmester, zongoraművész, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője elmondta: a barlangszínházi helyszín kezdetekben operaelőadásokra született,  jelen van ma is a műfaj a programokban. Hozzátette: a játszóhely országos viszonylatban is egyedülálló olyan különleges akusztikájú helyszín, hogy hangosítás nélkül játszhatnak benne operát.

Az idei barlangszínházi szezonban összesen 51 előadást tartanak, az évadot  Zorán koncertje zárja szeptember 14-én.

A sajtótájékoztató háziasszonya és moderátora Seregély Dóra, a Pro Kultúra marketingigazgatója volt.


Fotók: András Fruzsina

Legnépszerűbb cikkek