| 2017. november. 9. | 4 perc olvasás

Barlangszínház újratöltve - Itt a jövő évad!

Jazzcsillagok: Richard Bona basszusgitáros, She-e Wu marimba művész, Christopher Deviney és Rolando Morales-Matos ütőhangszeres világsztár, Billy Cobham a legendás dobos mellett népszerű hazai énekesek, színházi előadások, német nyelvű operettek és olaszul énekelt opera is szerepelnek a Fertőrákosi Barlangszínház 2018-as szezonjában. Jövőre 42 alkalommal 18 féle produkciót láthatnak a nézők.

Pataki András, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője  sajtótájékoztatón elmondta: a következő barlangszínházi évad jelentős része a megújult 61. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat tematikus programjaihoz kapcsolódik. Az elmúlt esztendőktől eltérően egy-egy műfaj, téma köré csoportosítva koncentráltan jelennek meg különböző programok a településen, valamint a Fertőrákosi Barlangszínházban. A barlangszínházi szezont június 8-án nyitja az ExperiDance a Cinderella című mesemusical-el. A hozzá kapcsolódó hagyományos Tündérfesztivál a jövő generációját szólítja meg, s ennek keretében gyermekvárossá varázsolják Sopront.


fotó: Leczovics Zsolt

A Hét Tánc Fest keretében rendezik majd meg a hagyományos bor- és néptáncfesztivált, a Sopron FolkFest-et és a visegrádi országok (V4) tánctalálkozóját is. A Hét Tánc Fest kapcsolódik a legrangosabb magyar táncrendezvényhez, a győri XIV. Magyar Táncfesztiválhoz. A június 18. és 24. között tartó fesztiválon minden a táncról szól majd Sopronban és Fertőrákoson. Ennek a hétnek a művészeti vezetője Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, koreográfus lesz. A barlangszínházban az ExperiDance adja elő a Nagyidai cigányok című tánckomédiáját június 22-én és 23-án. Egy nappal később a Maros Művészegyüttes (Marosvásárhely), a Sopron Táncegyüttes és a Zalai Néptáncegyüttes (Zalaegerszeg) mutatja be Nyári tánc virágporban című néptáncgáláját. Az előadáson közreműködika Fajkusz Banda.


fotó: Leczovics Zsolt

A SÜH új elemeként rendezik meg a június 11-től június 17-ig tartó SopronDrum fesztivált, amelynek művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész. A fesztiválhoz világsztárok koncertjével kapcsolódik a barlangszínházi szezon: június 15-én Richard Bona lép színpadra az afro-kubai zenei világot képviselő Mandecan Cubano együttesével.

A Thunder Duo, azaz Dörnyei Gábor és Horváth Kornél június 16-án ad koncertet, melyen közreműködik She-e Wu marimba művész, Christopher Deviney és Rolando Morales-Matosütőhangszeres sztárok, valamint a Sopron Balett. A legendás amerikai zenész, dobos, zeneszerző Billy Cobham pedig június 17-én lép fel világzenét játszó formációjával.

Feke Pál Movie Songs című legújabb élő nagykoncertjét hallhatja a közönség július 1-jén Fertőrákoson. Ebben a legismertebb filmzenék szólalnak meg, a zenei szakma kiválóságaiból álló rock- és szimfonikus zenekar, vokál és sztárvendég közreműködésével.


fotó: Leczovics Zsolt

A Sopron Classic két hetében a komolyzene kapja a főszerepet a barlangszínházban is, a programsorozat művészeti vezetője Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház A sevillai borbély című operát mutatja be július 6-án és 7-én, a Kassai Állami Opera előadásában pedig a Jiří Menzel által rendezett Falstaff lesz műsoron július 13-án, 14-én és 15-én. A Sopron Classic programjai zárják a Soproni Ünnepi Heteket, de a barlangszínházi szezon ezzel nem ér véget.

A júliusi hétvégeken a Soproni Petőfi Színház nagysikerű musical show-jának legújabb előadása, a SingSingSing Masters Musical Show lesz látható Fertőrákoson. A magyar, az európai és Broadway musical-irodalom legsikeresebb számait bemutató produkció folyamatosan megújul, ezúttal nemzetközi sztárokkal egészül ki. Feke Pál, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Buch Tibor mellett Joël Wood (London), Stéphanie Schlesser (Párizs) és Vincent Bueno (Bécs) is színpadra lép.

Augusztusban neves hazai színházak vendégeskednek majd a barlangszínházban: a Játékszín két vígjátékot, a Budapesti Operettszínház pedig Kálmán Imre: A chicagói hercegnő című jazzoperettjét hozza el Fertőrákosra.

A határ közelsége miatt a külföldi közönség felé is szeretne nyitni a játszóhely vezetése. Várják többek között az osztrák, német, cseh, szlovák nézőket is. A magyar nyelvű előadásokat német (és esetenként angol) nyelven feliratozzák. A regionális kapcsolatok miatt német nyelvű produkciók is szerepelnek majd a kínálatban, például a Soproni Petőfi Színház Egy éj Velencében című operettje és a Csárdáskirálynő, szintén a Soproni Petőfi Színház valamint az Operettvilág Együttes közös előadásában. A német nyelvű előadások magyar feliratozásokat kapnak. Ugyancsak a külföldi közönséget szólítja meg az ExperiDance Sissi című táncjátéka. A 2018-as szezont Demjén Ferenc és Charlie közös koncertje zárja szeptember 15-én.

Pataki András hozzáfűzte a játszóhely nézettsége a tavalyi 62 százalék után idén – jóval nagyobb előadásszám mellett – elérte a 76 százalékot.


fotó: Leczovics Zsolt

Horváth Kornél, a SopronDrum művészeti vezetője hangsúlyozta: a város és a fesztivált életre hívó kulturális intézmény támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg most az országban egyedülálló nemzetközi ütős találkozó, melyhez workshopok és mesterkurzusok  is csatlakoznak. Hozzáfűzte, hogy a különleges adottságokkal rendelkező Fertőrákosi Barlangszínház nagyon vonzó koncerthelyszín a jazzvilág neves muzsikusai számára és ezt megerősítette számukra Stanley Jordan idei telt házas emlékezetes fellépése.


fotó: Leczovics Zsolt

A sajtótájékoztatón Izsó Katalin, a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház projekt menedzsere bejelentette, hogy a 2016-os 30.660-ról idén már 35.700-ra emelkedett a kőfejtő és témapark látogatottsága. Ehhez hozzájárult a Barlangolóra keresztelt népszerű programjuk sikere. A kőfejtő jövőre március elejétől október végéig várja a látogatókat, ahol a témaparkon kívül Húsvétkor, Pünkösdkor, gyermeknapon, június 24-én és szeptember 15-én családi napot tartanak.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra Sopron kulturális csoportvezetője örömét fejezte ki, hogy a nagy álomként megvalósult játszóhely felújítása és megnyitása után olyan dinamikus koncepció született a működésre, amely mindenki számára szép feladatokat és új kihívásokat tartogat az intézményen belül is.
 
A Fertőrákosi Barlangszínház 2018-as előadásaira november 15-én kezdődik a jegyárusítás a Pro Kultúra jegyirodájában és online. Lehetőség nyílik arra is, hogy 2018. január 15-ig négy előadásra szóló bérlet váltsanak a nézők, mely három szabadon választott produkcióra és a SingSingSing című musical show-ra érvényes


fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek