| 2022. augusztus. 6. | 1 perc olvasás

Barokk finomságok Fertődön

Tizedik alkalommal rendezik meg augusztus 12-én és 13-án az Esterházy Barokk Ételfőző Versenyt Fertődön. A fesztivál célja a hagyományokhoz híven idén is a barokk kor ételkészítési hagyományainak, szokásainak felelevenítése. De nem hiányozhatnak idén sem a versenyzők, sem a zsűritagok közül az Ausztriából érkező amatőr és profi szakácsok.

A gasztrokulturális eseményen három kategóriában mérhetik össze főzőtudásukat a résztvevők. A fesztivál fővédnöke galántai Esterházy Antal herceg. A szervezők célkitűzése az idén is az, hogy a korabeli időutazás alkalmából megidézzék a 17. század szellemének ízvilágát, szokásait, pompáját.

fotó: SopronMédia archívum

A rendezvényen pénteken a térség településeinek vezetői főznek a Polgármesterek Kupája elnevezésű versenyen. Szombaton hivatásos szakácsok és amatőrök készítik el ételeiket az Úri Konyha és a Csárda Konyha kategóriákban. 

fotó: SopronMédia archívum
fotó: SopronMédia archívum

A húsokat és a Pannonhalmi Apátság kertjéből származó, élő fűszernövényeket a fesztivál szervezői állítják a versenyző csapatok rendelkezésére. A versenyzők főztjeit többek között Opóczky István mesterszakács, a zsűri elnöke értékeli, de a zsűritagok között lesz Perje Csaba Oszkár, a bécsi Ritz Hotel főszakácsa.

A látogatóknak az ételek kóstolása mellett számos keretprogrammal is szolgálnak a szervezők. A fesztivál szombati napján egy barokk divatbemutató is rendeznek. A fenséges ételek mellé pedig a Fertő-táj neves pincészetei kínálják boraikat.

fotó: SopronMédia archívum
fotó: SopronMédia archívum
fotó: SopronMédia archívum

 

Legnépszerűbb cikkek