| 2017. március. 31. | 1 perc olvasás

Barokk témák a Lábasházban

A Soproni Múzeum alapításának évfordulója alkalmat nyújt arra, hogy a múzeum megmutassa gyűjteményének azokat a kincseit, amelyek a raktárakban, vagy a grafikai tárlókban rejtőznek, így ritkán kerülnek a nyilvánosság elé.

A 150 éves Soproni Múzeum tiszteletére készült BAROKK TÉMÁK (XVI.–XVIII. század) című kiállítás március 31-én, pénteken este nyílt meg a Lábasházban. Az ünnepi eseményen köszöntőt mondott Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, aki felidézte városunk múzeumának történelmi múltját. Kiemelte, hogy milyen fontos Sopron művészi értékeinek megőrzése - amiben hatalmas szerepet tölt be a Soproni Múzeum -  melynek köszönhetően napjainkban is lehetőség nyílik arra, hogy a kiállítótermekben féltve őrzött kincsek bemutatásra kerülhessenek ma is az érdeklődők számára. A kiállítást a Szombathelyi Képtár művészettörténésze Dr. Zsámbéky Mónika nyitotta meg, aki egy-egy alkotást kiemelve mutatta be a kiállítás értékes anyagát. 

A kiállítás egyik érdekessége többek közt az ismeretlen mestertől származó, frissen restaurált Főúri hölgy portréja, amely alól egy korábbi női képmás került elő.  A kiállításon mindkét portré megtekinthető.

A Barokk témák kiállítás a múzeum metszet- és festményanyagából válogat, tematikus elrendezésben mutatva be a restaurált műtárgyakat. 1949-ben a szerzetesrendek feloszlatását követően számos, az egykori kolostorok berendezéséhez tartozó műtárgyat vezettek be a Soproni Múzeum leltárkönyveibe.

A múzeum akkori igazgatójának, Csatkai Endrének vitathatatlan érdeme ezeknek az államosított műtárgyaknak a megmentése. Országos hírű többek között a Csatkai-féle szentkép- és apácamunka-gyűjtemény. 1980-ban, Storno Gábor halála után, a múzeum részévé vált a Stornók gyűjteménye is, benne az értékes könyvtárral, számos metszetlappal, bútorral, iparművészeti tárggyal, a családi tervtárral és archívummal.

 

Lábasház
Lábasház
fotó: Leczovics Zsolt

BAROKK TÉMÁK (XVI.–XVIII. század)

Kiállítás a 150 éves Soproni Múzeum tiszteletére

A kiállítás megtekinthető 2017. május 31.-ig, kedd - péntek: 10.00-14.00, valamint szombat-vasárnap: 10.00-18.00. Hétfőn zárva.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek