| 2018. július. 8. | 2 perc olvasás

Barokk vasárnap a Szentek lépcsőjénél

300 éves a sopronbánfalvi Barokk lépcső. A jubileum alkalmából ünnepi programot rendezett vasárnap a Bánfalváért Baráti Kör, melyen Németh Attila plébános megáldotta a tavaly felújított egyedülálló műemléket.

A sopronbánfalvi Kolostorhegyre, az egykori pálos kolostorhoz és templomhoz vezető lépcsősor 300 évvel ezelőtt épült fel. A Barokk lépcső teljes pompáját évtizedekkel később érte el, amikor a Schweitzer János kőfaragó elkészítette a szentek szobrait.  A pálosokhoz és a szerzetesi élethez leginkább közelálló 14 katolikus szenttel és pihenő teraszokkal díszített építmény a tavalyi évben újult meg Sopron Önkormányzata finanszírozásában, melyhez a Nemzeti Kulturális Alap is nyújtott támogatást.


Fotó: Griechisch Tamás

A 300 éves műemléket nagyszabású programsorozattal ünnepelték meg. A Barokk Vasárnapon a Hegyi templomban misét tartottak, majd a Pálosok terén Német Attila plébános megáldotta a Szentek lépcsőjét.

-Komoly, büszke történelme van Bánfalvának, melyet érdemes ápolni és átadni a következő generációnak -hangsúlyozta ünnepi gondolataiban Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere. Ezekre a hagyományokra irányítja a figyelmet a Barokk vasárnap is, mely a rendező, Bánfalváért Baráti Kör munkájának köszönhetően hagyománnyá is válhat a városrészben. A bánfalviak minden évben összegyűlhetnek a Pálosok terén, hogy megemlékezzenek a múltjukról és arról a lépcsőről, ami nem csak itt értékes, hanem országos jelentőségű műemlék, amit sikerült megóvni a pusztulástól.

Az eseményen a közösséggel együtt ünnepeltek a településrész önkormányzati képviselői is.


Fotó: Griechisch Tamás

Fotó: Griechisch Tamás

A Bánfalváért Baráti Kör és Kulturális Egyesület elnöke, Igrecz Katalin portálunknak elmondta: a lépcső évfordulója nagyon jó apropót adott ahhoz, hogy egy barokk programot szervezzenek, mely igazi középkori hangulatot varázsolt a Pálosok terére: kézművesekkel, rézfúvósokkal, aprólékos munkával előállított, értékes termékekkel és gazdag programmal. A nap folyamán színházi és művészettörténeti előadásokat, barokk zenei koncerteket is tartanak a Pálosok terén és a Hegyi templomban. A kolostorban pedig nyílt napon fogadják az érdeklődőket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek