| 2021. július. 18. | 1 perc olvasás

Barokk vasárnap Bánfalván

A Bánfalváért Baráti Kör idén is megszervezte Barokk ünnepét, mellyel a településrész 303 éves barokk lépcsősora előtt is tisztelegtek. Vasárnap a Pálosok terén és a Barokk lépcsőn királyi íjásztanodával, kosztümös felvonulással, vásárral, zenei programokkal és előadásokkal várták az érdeklődőket.

Ünnepi szentmisével kezdődött a III. BarokKult a sopronbánfalvi hegyi templomban. Az ünnepi szertartáson Németh Attila plébános megáldotta a közösségi összefogás eredményeként felújított, bécsi jezsuiták XVIII. századi bánfalvi kegyképét. Az ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselők.

- Az a nemzet és az a város, amelyik templomokat újít fel, bízik a jövőjében. A bánfalvi közösség összefogásának köszönhetően teljes pompájában ragyog a bécsi jezsuiták XVIII. századi kegyképe a hegyi templomban. Nagy örömmel jöttem a III. Barokk vasárnapra, hiszen másfél év után a bánfalvi közösség újra együtt ünnepelhet. A résztvevők olyan egyházi és családi programokon vehetnek részt, melyek erősítik a közösséget - hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.  

-A magyar kormány elkötelezett a közös nemzeti épített örökségünk megőrzése mellett. A templomfelújítási programnak köszönhetően 7 soproni templom is megújul. Fontos, hogy megőrizzük kulturális örökségünket az utókor számára - tette hozzá. 


fotó: Griechisch Tamás

A program a Pálosok terén folytatódott, ahol ünnepélyes keretek között avatták fel a királyi íjásztanodát. 

- 2018-ban hívtuk életre a Barokk ünnepet Bánfalván annak apropójából, hogy 300 éves lett a település felújított, híres Barokk lépcsősora. A Bánfalvért Baráti Kör kiemelt célja a helyi értékek megőrzése és bemutatása a helyiek, illetve az ide látogatók számára. A Barokk vasárnap keretében a bánfalviak összegyűlnek a Pálosok terén, hogy megemlékezzenek a múltjukról és az idén 303 éves barokk lépcsősorról - mondta Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke.  


fotó: Griechisch Tamás

A délután folyamán kosztümös felvonulással, kézműves vásárral, borkóstolóval, barokk történeti sétával  és zenei programokkal is várják az érdeklődőket. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek