| 2022. április. 11. | 2 perc olvasás

Barta László, a magyar csodafutó

Tudtad, hogy Barta László ultrafutó elképesztő előnnyel nyerte meg a világ leghosszabb terepfutó versenyét, az 1001 kilométer hosszú Megarace-t, amit 2021-ben rendeztek meg először?

Barta 254 óra és 12 perc alatt teljesítette a 24 ezer méteres szintkülönbséggel nehezített távot, vagyis több mint másfél hétig futott segítők nélkül. A magyar futó a célba érkezéssel nagyjából 40 km-t vert a második helyezett Simon Gfellerre, aki Barta mögött majdnem 12 órával ért célba. Napi 2 órát aludt és még két óra ment el étkezésre, frissítésre és lábápolásra, így közel 20 órát futott naponta.

Barta László (MOHAI BALÁZS / MTI)

Barta Lászlónak nem ez az első hihetetlen győzelme, ugyanis 2015-ben már megnyerte Európa akkori leghosszabb terepfutó versenyét, a Goldsteig Ultratrace-t. Az extrém sportolóknak akkor közel 640 kilométert kellett teljesíteniük, de azon a versenyen sem egyenes terepen, hanem 19 000 méteres szintkülönbséggel, azaz emelkedőkkel és lejtőkkel megspékelve. Barta László már akkor is hatalmas, 80 kilométeres előnnyel ért célba többiek előtt, a hat nap embert próbáló futás után.

Ezen győzelem után szögre akasztotta futócipőjét, mondván felhagy a versenyszerű sportolással. Azonban az 1001 km hosszúságú versenytáv felkeltette érdeklődését és elvállalta ezt a lehetetlen küldetést.
A verseny 10 és fél napja alatt 75.000 kalóriát égetett el úgy, hogy enni és inni csak a frissítő állomásokon tudott pár perc alatt valamit, ami éppen volt.

Nem mindennapi élmény és nehezítő körülmény volt Barta László számára, hogy egyik este az egyik állomáson a takarítónő bezárta a tisztálkodásra kijelölt mellékhelyiségbe. Szerencséjére talált egy hátsó kijáratot, ahol alsónadrágban távozni tudott. 500 kilométer futás után kisebesedett a lába és a 9. napon olyan mélypontra került, hogy ködösen látott, de másnap reggel már flow-élményben futotta le a maradék távot.

Az összehasonlítás kedvéért egy jó erőben lévő átlagember, túrázó egy nap alatt 15-25 km-t tud gyalogolni, Barta László napi 100 km-t futott 10 és fél napon keresztül. Amikor ő célba ért, a mögötte másodikként futó német versenyző még 40 km-re volt a céltól. Az időkülönbség az első és a második között pedig 12 óra, azaz fél nap eltérés volt.

A magyar kiválóság nem ismeretlen név a teljesítménytúrák világában: a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség az Év Teljesítménytúrázójának választotta 2014-ben, illetve az MSTSZ által kiírt nemzeti bajnokságban is ő végzett az élen.

(https://index.hu/)

Forrás: https://futasvilaga.hu/

https://index.hu/

Borítókép: https://hungarytoday.hu/

 

 

Legnépszerűbb cikkek