| 2020. november. 4. | 1 perc olvasás

Beazonosították a terrortámadás áldozatait, tudott a bécsi merénylő lőszervásárlási kísérletéről Ausztria

Beazonosították a hétfő este, Bécsben történt terrortámadás halálos áldozatait. A 20 éves lövöldöző négy embert ölt meg a belvárosban. A 23 sebesült 21 és 43 év közöttiek a belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

A halálos áldozatok között van egy 24 éves pincérnő, aki a „Salzamt“ nevű vendéglátó egységben dolgozott a Ruprechtsplatzon, egy 21 éves észak-macedón állampolgárságú férfi, egy 39 éves nő, akit a Schwedenplatzon egy gyorsétterem előtt ért a halálos lövés, valamint egy 44 éves német állampolgárságú nő, aki a kórházba szállítását követően hunyt el - tudósít az ORF.

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel – egy terabytenyi anyag – átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról.

Ugyanakkor elismerte azt is, hogy „a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”. Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, „tökéletesen” félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet. Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok-olvasható az MTI-n.

Legnépszerűbb cikkek