| 2021. július. 1. | 1 perc olvasás

Bécs szigorított a járványügyi szabályokon

Július 1-jén jelentősen enyhültek az országos járványellenes korlátozások Ausztriában, azonban a fővárosban néhány ponton szigorítottak a szabályokon. A gyerekekre már 6 éves kortól vonatkozik a 3G-szabály, az otthon elvégezhető antigénteszteket pedig mostantól nem fogadhatják el például az éttermekben és a strandokon.

A szigorítások részben a legfiatalabbakat érintik: Bécsben július 1-től már a 6 évnél idősebb gyerekek esetében is bizonyítani kell, hogy egészségesek vagy átestek a fertőzésen, ha például étterembe vagy strandra mennek. Michael Ludwig polgármester szerint erre azért van szükség, mert nyáron szünetel az iskolai tesztelés. A városvezető szerint a Bécsben azonosított fertőzések 40 százalékát a 19 év alatti korosztály teszi ki, a fertőzési láncokat pedig csak a folyamatos teszteléssel lehet megszakítani.

A másik szigorítás a felnőtteket érinti: az eddig 24 órán át érvényes, otthon végezhető antigén-gyorstesztek már nem felelnek meg a 3G-szabály előírásainak, a vendéglátóhelyek csak az ellenőrzött, például tesztutcán vagy gyógyszertárban végzett antigénteszteket fogadhatják el, és helyben sem végezhető belépésre jogosító gyorsteszt.

A szigorítás a PCR-alapú teszteket nem érinti, így az Alles Gurgelt akció keretében végzett próbák is érvényesek maradnak. Bécsben továbbra is rendszeresen tesztelik majd például az óvodák és a gasztronómia dolgozóit.

Bécs vezetése a koronavírus delta-variánsának veszélye miatt döntött úgy, hogy nem veszi át az összes, országos szinten érvényes enyhítést. A szigorítások augusztus végéig érvényesek, ezt követően újra értékelik a helyzetet.

Az élet többi területén Bécs is követi az országos szabályokat: a Wiener Linien járatain például már bármilyen maszk megfelelő, nem kötelező FFP2 szintű maszkot hordani. Aki viszont fedetlen orral és szájjal utazik, annak a jövőben is 50 euró büntetést kell fizetnie.

 

Borítókép forrása: volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek