| 2019. szeptember. 7. | 1 perc olvasás

„Becsülettel a hazáért” – Bemutatták Vörös Ákos kötetét

Bemutatták Vörös Ákos „Becsülettel a hazáért” – Szántó Róbert főhadnagy és vértanú társai emlékének című kötetét. A könyv az 1919-es Tanácsköztársaság soproni és Sopron környéki áldozatainak állít emléket. Városunkban hét, míg vonzáskörzetében kettő embert végeztek ki 100 évvel ezelőtt.

Becsülettel a hazáért – ez a felirat állt 1948-ig Szántó Róbert és Fennesz Rezső síremlékén. Az emlékművet 1922-ben emelték a Szent Mihály temetőben, Szántó Róbert főhadnagy, és Fennesz Rezső cukorgyári vegyész pedig a Tanácsköztársaság áldozatai voltak. A szombaton bemutatott kötet rájuk, és társaikra emlékezik. A szerző, Vörös Ákos szerint ugyanis az emlékezés és az emlékeztetés a történelem része, és így további hasonló eseményeket is meg lehet előzni, hiszen azok, akik nem emlékeznek a múltra, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt.


fotó: Griechisch Tamás

A könyvbemutatón Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok beszédében elmondta: emlékezni kell és szükséges, hiszen Sopron megtapasztalta, milyen az igazi diktatúra, azonban a város, és az itt élők nem felejtenek. A városi tanácsnok Sopron korábbi polgármesterének, Thurner Mihály gondolataival zárta köszöntőjét: „Tanítsátok meg gyerekeiteket itt, az önfeláldozásnak hősi vérrel felavatott helyén, hogy a gyűlölet az önzés bűne, a szeretet az önzetlenség erénye. Gyűlölet gyengít, szeretet erősít. Az önfeláldozásig menő felebaráti szeretet mentette meg ezer sebből vérző nemzetünket a vörös rémuralomtól, és ez a szeretet fogja visszaszerezni Magyarország régi nagyságát és dicsőségét.”


fotó: Griechisch Tamás

A kötetet Dr. Ifj. Sarkady Sándor lektorálta és mutatta be a jelenlévőknek. A Soproni Egyetem tudományos kutatója kiemelte: nagy a felelőssége a mai nemzedéknek, a tanároknak, hogy megismertessék a mai diákokkal Sopron szűkebb történelmét, egy olyan korszakot, ami kevésbé ismert a mai generáció előtt. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek