| 2022. május. 10. | 2 perc olvasás

Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza

Befejeződött a nagycenki Széchenyi -kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza. A felújítás az Öregkastélyt, a Széchenyi-szárnyat, a Virágházat, a Pandúrházakat, valamint a kastélyparkot érintette a szükséges műemlékvédelmi, továbbá látogatói igényeket szem előtt tartva. Széchenyi kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastélyegyüttesben.

A tágas terekben fontos munkálatok valósultak meg, melyek a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztése projekt keretében történtek meg, mely összesen közel 3 milliárd forintot tesz ki, ennek egy része hazai forrás – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza-központ ügyvezetője.

„A nagycenki Széchenyi-kastély emblematikus terei újultak meg. A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark szépült meg. A következő lépés egy újragondolt kiállítás a kastély tereiben, hiszen célunk, hogy a nemzeti emlékhely rangjához méltóan a jövőben nemzeti zarándokhellyé válljon.

- tette hozzá Egresitsné Firtl Katalin.

A projekt célja egy méltó nemzeti emlékhely létrehozása, ami a magyarságtudat, a nemzeti érzelmek és a hiteles történelmi tények átadását szolgálja.

fotó: Filep István

A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban kapott helyet a jegypénztár, az információs pont és a múzeumshop, ahol lehetőség lesz a látogatók számára frissítő (pl. kávé) fogyasztására is. Új mosdóhelyiségeket alakítottak ki, mozgáskorlátozott látogatók részére is. Az épületekben új gépészeti és elektromos rendszerek is helyet kaptak.


Az Öregkastélyban és a Széchenyi-szárnyban hamarosan új, élményszerű, interaktív eszközökkel gazdagított kiállítás nyílik, amelynek modern technikai környezetét a felújított épület adja. 

 A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket. A földszinten - a bejárathoz közel - a gyerekfoglalkoztató kapott helyet. A déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségeit alakították ki. Épületgépészeti, épületvillamossági rendszerek kerültek felújításra és új tűzvédelmi (tűzjelző) rendszer épült ki. 
A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, jellegzetes és hangulatos, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt. A felújított, világos, reprezentatív rendezvényterem a Széchenyi-örökség nívójához és szellemiségéhez méltó, minőségi külső rendezvények és kiállítások megrendezésének is helyet biztosító helyiséggé vált.  

A barokk kastélypark rekonstrukciója a program fontos részét képezte. A látogatók a pandúrházak közötti, felújított kovácsoltvas főkapun keresztül lépnek majd be az épületegyüttesbe. Megtörtént a sétányok helyreállítása, továbbá tematikus játszótér létesült. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban történő fejlesztés a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és a Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. konzorciális együttműködésében  valósult meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek