| 2021. december. 7. | 1 perc olvasás

Bejártuk az épülő Múzeumnegyed helyszínét

Ütemterv szerint halad a Múzeumnegyed kivitelezése. A projekt során összekapcsolják a múzeumként működő Fabricius-házat, Storno-házat és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, mellyel egy múzeumi egység alakul ki. A fejlesztés kormányzati támogatással, több mint 3 milliárd forintból valósul meg a Modern Városok Programhoz kapcsolódva. A keddi sajtóbejáráson dr. Farkas Ciprián polgármester is részt vett.

A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű marad, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum válik majd. A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz.


Fotó: Griechisch Tamás

„A soproni Múzeumnegyed a Modern Városok Program keretében kormányzati támogatásból valósul meg. A Fabricius-ház, a Storno-ház és a Tábornok-ház összekapcsolásával egy egységes múzeumi tér jön létre, mely lehetővé teszi a város kulturális kincseinek megőrzését. Az új Múzeumnegyed Sopron egyik legfontosabb kulturális központja és turisztikai célpontja lesz – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. 


Fotó: Griechisch Tamás

A sajtóbejáráson a Múzeumnegyed projektvezetője kiemelte: a munkálatok jó ütemben haladnak. Az épületek külső homlokzatai javarészt elkészültek, a tetőt és az udvarlefedést érintő munkák 95 százaléka befejeződött, a Tábornok-ház zárókupolája is elkészült. A beruházás során mindhárom épület teljes gépészeti felújítása megtörténik, az ezzel kapcsolatos munkák is a vége fele tartanak.

A Múzeumnegyedet a tervek szerint 2022. március 31-én adják át hivatalosan. A kiállítótereket majd a következő ütemben rendezik be, a nagyközönség előtt a tervek szerint 2022. év végén nyitja meg a kapuit a Múzeumnegyed.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek